Urmărește emisiunea live



Rachetele americane ATACMS „vizitează” tot mai des obiective din Crimeea. Rușii se tem că Ucraina pregătește terenul pentru „operațiunea Podul Crimeei”

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansatoare M270 și HIMARS, capabile să loveacă cu rachete GLSDB de ultimă generație și ATACMS. Foto: YouTube @EngineerReact
Lansatoare M270 și HIMARS, capabile să loveacă cu rachete GLSDB de ultimă generație și ATACMS. Foto: YouTube @EngineerReact

În ultimele două săptămâni, asupra Peninsulei Crimeea au fost executate trei atacuri cu rachete ATACMS. În cadrul unui mesaj postat pe canalul său de Telegram, șeful mișcării publice “Suntem împreună cu Rusia” din Regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov, a anunțat că, în cursul nopții de 30.04.2024, Forțele Armate ale Ucrainei au executat un nou atac masiv asupra Peninsulei Crimeea.

Potrivit precizărilor acestuia, militarii ucraineni au întrebuințat din nou rachete balistice de tip ATACMS. Rogov, citat de presa rusă de propagandă, a menționat că sistemul rusesc de apărare antiaeriană “a funcționat perfect”, în zona localităților Dzankoy și Simferopol.

Anterior, mai mulți martori oculari au vorbit despre o serie de explozii puternice pe cer deasupra teritoriului Crimeei. Aceștia au relatat că au numărat mai mult de 10 explozii, primele dintre acestea fiind auzite în jurul orei locale 01:25.

 

Rachetele americane ATACMS lovesc tot mai des Crimeea

 

2. -imagine fara descriere- (colaj-rachete-atacms_81369800.jpg)

Înainte de aceasta, în peninsulă a fost anunțat pericolul unui atac cu rachete, iar traficul pe Podul Crimeea de peste Strâmtoarea Kerci a fost blocat temporar.

În cursul zilei, atacul din peninsulă a fost confirmat și de șeful Republicii Crimeea, Serghei Aksionov. Între altele, în mesajul de pe Telegram, guvernatorul a avertizat cetățenii despre pericolul reprezentat de fragmente nedetonate ale rachetelor ATACMS, care au fost descoperite în apropierea localității Donskoye din zona Simferopol.

“După ce rachetele ATACMS au fost doborâte, submunițiile nedetonate s-au împrăștiat. Dacă această muniție este detectată, nu vă apropiați și nu o ridicați! Sunați angajații Ministerului pentru Situații de Urgență sau ai Ministerului de Interne!”, a scris Aksionov în mesajul adresat locuitorilor din regiune.

Potrivit utilizatorului rus al canalului de Telegram “Rybar”, în cursul nopții, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat asupra Peninsulei Crimeea 12 rachete ATACMS, din care opt au vizat aerodromul din Dzankoy și patru aerodromul din Gvardeiskoe (în apropiere de Simferopol). Acesta a precizat că sunetele exploziilor și operațiunilor de apărare antiaeriană au fost auzite de locuitorii din așezările din apropiere. 

Nu există informații precise despre zona din care a fost lansată salva de rachete, dar probabil că atacul a fost executat din Regiunea Herson, posibil din localitatea Beryslav. Mai multe surse rusești au anunțat că apărarea antiaeriană rusă ar fi interceptat șase din cele 12 rachete folosite de către militarii ucraineni pentru atacul din timpul
nopții.

 

Ucraina pregătește terenul pentru „operațiunea Podul Crimeei”

 

3. Lansator m... (himars--atacms_88565200.jpg)

Comentariul autorului: Atacul ucrainean cu rachete ATACMS de proveniență americană asupra Peninsulei Crimeea este al treilea de acest gen efectuat în ultimele două săptămâni, fiind întrebuințate în total peste 30 de rachete balistice din cele aproximativ 100 livrate recent de SUA.

Prima lovitură a fost executată în noaptea de 17 aprilie și a vizat aerodromul din Dzankoy. În total, militarii ucraineni au folosit 12 rachete operativ-tactice ATACMS, lansate din Regiunea Herson. Atacul a fost efectuat în două faze, în prima fiind întrebuințate șapte rachete, iar în cea de-a doua cinci rachete. Unele echipamente aflate pe aerodrom au fost avariate, împreună cu una dintre clădiri. Militarii ucraineni au utilizat două versiuni ale rachetei americane, respectiv MGM-140A, cu o rază de acțiune de până la 165 de kilometri, și MGM-140B, cu o bătaie de 300 de kilometri.

Al doilea atac a fost efectuat în noaptea de 28 aprilie, asupra unor facilități de apărare antiaeriană din zona Cap Tarhankut. Lansările au fost executate din Regiunea Odesa, de exemplu din poligonul Alibey.

Trebuie semnalat faptul că toate cele trei atacuri au avut în vedere distrugerea unor facilități de apărare antiaeriană ale trupelor ruse, amplasate în diverse locații de pe teritoriul Peninsulei Crimeea. Astfel, loviturile pot fi considerate acțiuni pregătitoare în vederea executării unui atac de amploare asupra Podului Crimeea de peste Strâmtoarea Kerci.

După cum au informat o serie de specialiști militari occidentali, Forțele Armate ale Ucrainei intenționează să distrugă Podul Crimeea în prima parte a lunii viitoare, posibil chiar în jurul datei de 09 mai, când în Federația Rusă sunt programate mai multe activități festive, inclusiv parada tradițională de la Moscova. Pentru atacul asupra podului, militarii ucraineni au în vedere utilizarea, simultană, a unor mijloace de distrugere cu bazare aeriană și maritimă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel