Primele imagini după ce Forțele Armate Ucrainene au lansat un atac masiv cu rachete ATACMS asupra aerodromul militar Belbek din Crimeea (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Presa ucraineană a publicat primele imagini care ar fi fost filmate de pe aerodromul militar Belbek din Crimeea ocupată Fotografia ar arăta un sistem de apărare antiaeriană S-400 distrus. Autenticitatea acestor fotografii nu a fost confirmată încă din alt
Presa ucraineană a publicat primele imagini care ar fi fost filmate de pe aerodromul militar Belbek din Crimeea ocupată Fotografia ar arăta un sistem de apărare antiaeriană S-400 distrus. Autenticitatea acestor fotografii nu a fost confirmată încă din alte surse. Sursa foto: Twitter/X - Nexta.

Forțele Armate Ucrainene au lansat un atac masiv folosind rachete ATACMS (Army Tactical Missile System) asupra aerodromul militar Belbek din apropierea orașului Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia. Acest atac are loc în contextul ofensivei rusești în curs de desfășurare în regiunea Harkov, care pare să fi pierdut din elan, probabil din cauza pierderilor semnificative suferite de forțele ruse de ocupaţie. Ulterior, pe reţele de socializare au fost publicate mai multe imagini care arata urmările atacului efectuat de ucrainenii asupra facilitaţilor militare ruse.

Detaliile sunt încă puține, dar informațiile preliminare indică faptul că baza aeriană rusă de la Belbek, situată în peninsulă Crimeea ocupată, a fost atacată puternic de forțele ucrainene.

Ministerul rus al Apărării susține că a contracarat un atac lansat în timpul nopții de ucrainenii, utilizându-se sistemul de rachete tactice (ATACMS). Primele imagini de după incident sugerează însă că cel puțin un sistem rusesc de apărare antiaeriană a fost țintit cu succes.

Materialele video postate pe rețelele de socializare arată explozii care ar fi avut loc în apropiere de Belbek. Între timp, rapoarte neconfirmate care citează martori oculari sugerează că s-au auzit aproximativ 20 de explozii. Este foarte posibil ca acestea să se refere atât la impacturi și interceptări de rachete, cât și la explozii produse ulterior.

La câteva ore de la producerea incidentului au fost postate pe rețelele de socializare imagini care pretind că prezintă distrugerea unor elemente ale unui sistem de apărare antiaeriană S-300/S-400 aflat pe aerodromul respectiv. Mai exact, se pare că un radar 92N6 "Grave Stone" - principalul radar de detectare cu rază lungă de acțiune atribuit sistemului S-400 - a fost lovit.

În ciuda multiplelor afirmații ale Ucrainei potrivit cărora avioanele au fost, de asemenea, țintite cu succes pe aerodrom, acest lucru nu a fost susținut până în prezent de imagini.

Într-o declarație făcută astăzi pe aplicația de mesagerie Telegram, Ministerul rus al Apărării a declarat că 10 rachete ATACMS au fost doborâte noaptea trecută de apărarea sa aeriană deasupra Crimeei, dar nu a precizat dacă au existat pagube.

Tot pe Telegram, guvernatorul instalat de Rusia în portul Sevastopol din Crimeea, Mihail Razvozhayev, a raportat că resturi de rachete au căzut pe o zonă rezidențială. El a adăugat că, potrivit informațiilor preliminare, nimeni nu a fost rănit în urma atacului.

Deși Rusia a afirmat în repetate rânduri că rachetele ATACMS au fost folosite în timpul atacuri atacuri specifice, nu a furnizat dovezi în acest sens.

Cu toate acestea, resturile care ar fi fost găsite în Sevastopol în urma atacului de noaptea trecută par să prezinte submuniții M74, ceea ce corespunde utilizării unei rachete ATACMS echipate cu un focos cu dispersie.

Această versiune a rachetei este ideală pentru a ținti avioanele staţionare în aer liber pe un aerodrom și sisteme de apărare aeriană, precum și hangare cu vehicule miliare, depozite de muniție și altele elemente de tehnică militară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel