Putin, vizită de reasigurare în China. Ce ar putea negocia liderul de la Kremlin cu Xi Jinping

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Vladimir Putin
Vladimir Putin

În perioada 16-17 iunie, Vladimir Putin vizitează China, unde se va întâlni cu Xi Jinping. Aceasta este a doua sa vizită în Republica Populară Chineză în ultimele șase luni și prima sa călătorie în străinătate din noul său mandat prezidențial, arată Reuters.

Putin merge în China pentru a se asigura de sprijinul Chinei pentru baza industrială a Rusiei, remarcă și Politico. La rândul său, Xi are o sarcină delicată: să acomodeze nevoile lui Putin de a continua un război pe termen lung, fără a genera sancțiuni pentru economia chineză.

Înainte de călătoria lui Putin, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a rezumat parteneriatul, spunând că Moscova și Beijingul sunt „obiectiv interesate să își mențină poziția în eforturile de a stabili o ordine mondială mai corectă și mai democratică”.

China este pregătită să colaboreze cu Rusia pentru „a susține corectitudinea și justiția în lume”, a spus și președintele Xi.

Președintele rus  i-a spus joi omologului său chinez că Rusia avansează „pe toate fronturile” în Ucraina. În plus, Putin a adăugat că este „recunoscător” Chinei pentru că a încercat să găsească o soluție la războiul din Ucraina. 

 

Rusia-China, o relație echilibrată?

 

După reuniune, Xi Jinping și Vladimir Putin au condamnat ”comportament din ce în ce mai agresiv al SUA” și s-au angajat să aprofundeze legăturile deja strânse de apărare și militare ale țărilor lor.

Declarația comună reprezintă o poziționare clară a Beijingului alături de Rusia, în ciuda avertismentului șefului diplomației americane Antony Blinken, care a mers luna trecută în China pentru a-i cere lui Xi o distanțare față de politica Moscovei.

„Dacă ești la Kremlin și îl vezi pe Blinken mergând la Beijing pentru a avertiza împotriva sprijinului pentru Rusia, vrei să mergi și să consolidezi această relație”, a declarat Daniel Fried, fost secretar de stat adjunct pentru Afaceri Europene și Eurasiatice.

Beijingul este colacul de salvare pentru economia rusă pe fondul sancțiunilor occidentale, notează WSJ, citată de publicația NV. Dezechilibrul este total: China reprezintă aproximativ 33% din comerțul Rusiei, în timp ce piața rusă reprezintă doar 4% din cifra de afaceri comercială a Chinei.

China furnizează Federației Ruse de toate: optică, microelectronică, motoare de drone și alte materiale care permit Rusiei să producă arme, scrie publicația.

De partea cealaltă, exporturile de arme rusești către China au scăzut brusc în ultimii ani. Rusia a pierdut piețele europene de petrol și gaze și este acum forțată să le vândă Chinei la reduceri semnificative.

 

Cooperare între statele prietene

 

„Relațiile dintre Rusia și China nu sunt îndreptate împotriva nimănui”, a arătat Putin, adăugând: „Cooperarea noastră în chestiuni internaționale este unul dintre factorii de stabilitate pe arena internațională”.

Pe tema securității în regiunea Asia-Pacific, Putin a cerut construirea unui climat de securitate care să excludă „alianțe militare-politice închise”, pe care le-a descris drept „foarte dăunătoare” și „contraproductive”.

Declarația comună a vorbit despre preocupări cu privire la ceea ce au fost descrise drept eforturile SUA de a încălca echilibrul nuclear strategic, despre apărarea antirachetă globală a SUA care amenință Rusia și China și despre planurile SUA pentru arme nenucleare de înaltă precizie.

Cele două țări vor semna acorduri comune de investiții în sectoarele de producție high-tech, farmaceutic și energetic din Rusia, a declarat miercuri șeful fondului suveran al Rusiei, Kirill Dmitriev, presei ruse.

Rămâne de văzut cât de departe este dispusă China să meargă pentru a sprijini Rusia, având în vedere că va antagoniza SUA și Europa. „Dacă sprijinul pentru Rusia începe să distrugă interesele de bază ale Chinei, vor regândi” acest sprijin, conchide Daniel Fried.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel