Aviația rusă folosește pe linia frontului rachete Kh-38 cu raza de doar 40 km, semn că apărarea aeriană ucraineană este slăbită

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Kh-38 din surse publice
Kh-38 din surse publice

Portalul The Drive, specializat pe evoluții militare, a atras, recent, atenția asupra frecvenței destul de mari a rapoartelor rusești despre utilizarea rachetei Kh-38 pentru lovituri în zona de front. 

Aviația rusă ar folosi rachete Kh-38, în special, pentru a deteriora liniile de comunicații ucrainene, țintele pentru aceste arme fiind descoperite și vizate de drone de recunoaștere Orlan-10.

La rândul său, publicația ucraineană Defense Express, subliniază că rachetele Kh-38, având o rază scurtă de acțiune de numai 40 de kilometri, pot fi folosite doar în zonele din apropierea liniei frontului care nu sunt acoperite în mod corespunzător de apărarea aeriană ucraineană.

În consecință, dacă aviația rusă a intensificat folosirea rachetelor de acest tip, înseamnă că se simte destul de încrezătoare să se apropie de linia frontului, ceea ce înseamnă că apărarea antiaeriană a trupelor ucrainene de pe front trebuie urgent întărită cu sisteme cu rază medie de acțiune care să poată lovi aeronavele de lansare, așa cum, în mod repetat, a evidențiat și DefenseRomania.

 

Ce fel de rachetă este Kh-38?

Propagandiștii ruși susțin în materialele lor că aviația rusă a început recent să folosească rachete ghidate de tip Kh-38, în special Kh-38ML care este dirijată prin laser. Principalele caracteristici ale acestei arme sunt raza de acțiune de doar 40 de km, viteza de zbor supersonică (până la 2,2 Mach) și o masă de lansare de doar 520 de kilograme dintre care focosul are 250 de kilograme.

Racheta Kh-38 a intrat în dotarea aviației ruse în 2012, fiind destinată echipării avioanelor de luptă de generația a cincea, precum și unora din generația a patra. Pot fi lansate de pe aeronave Su-57, Su-34, Su-25SM3, Su-35, posibil chiar și de pe elicoptere Ka-52K.

 

De ce este atât de importantă utilizarea ei de forțele ruse?

 

Combinația dintre acuratețea mare de lovire, fiind dirijată prin laser, timpul mic de expunere (lovește ținta în mai puțin de un minut de la lansare, la distanța maximă de 40 de km) și cantitatea relativ mare de explozibil (250 kg) face racheta Kh-38 extrem de letală și posibil cu un randament mai mare cost/beneficii față de bombele dirijate cu planare, deoarece un număr semnificativ dintre acestea din urmă nu atinge țintele.

Potrivit The Drive, care menționează rapoartele propagandiștilor ruși, rachetele Kh-38, pe lângă lovirea liniilor de comunicații ucrainene, sunt folosite ca un fel de „supliment” la bombele aeriene dirijate cu module UMPK, care sunt acum principalul mijloc de atac la sol pentru aviația tactică rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel