Rușii anunță că au preluat controlul localității Robotîne din regiunea sudică Zaporojie, inversând contraofensiva de anul trecut a armatei ucrainene

Ionel Copcea |
Data publicării:
Armata rusă acționând în zona Zaporojie, teritoriu ucrainean ocupat ilegal. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Armata rusă acționând în zona Zaporojie, teritoriu ucrainean ocupat ilegal. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 15.05.2024, că Gruparea de trupe Dnepr a cucerit complet localitatea Robotîne din regiunea Zaporojie.

“Unitățile Grupării de trupe Dnepr au eliberat complet localitatea Robotîne din regiunea Zaporojie și au distrus forța vie și tehnica militară aparținând Brigăzii 65 Mecanizate din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Brigăzii 121 Apărare Teritorială și Brigăzii 23 a Gărzii Naționale, în zonele localităților Malaya Tokmachka din Regiunea Zaporojie, Nikopol din regiunea Dnepropetrovsk și Zolotaya Balka din Regiunea Herson”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Tass.

Potrivit reprezentanților militari ruși, partea ucraineană a pierdut 25 de militari, două automobile și un obuzier M777 de producție americană.

De asemenea, partea rusă a anunțat capturarea localităților Gluboloe și Lukyantsy din regiunea Harkiv.

Vladimir Rogov, membru al consiliului principal al administrației regiunii Zaporojie și președinte al mișcării “Suntem împreună cu Rusia”, a declarat că ocuparea localității Rabotino va accelera avansarea forțelor ruse în direcția Orihiv, inclusiv în zona satului Verbovoye.

“În localitatea Robotîne, au fost curățate cele patru puncte deținute anterior de Forțele Armate ale Ucrainei. Acum există operațiuni ofensive active pentru cucerirea înălțimilor care înconjoară localitatea. O parte semnificativă a acestora a fost deja eliberată. Armata ucraineană mai deține încă înălțimile de la nord de așezare, pentru care se duc lupte aprige”, a spus Rogov.

În opinia sa, eliberarea localității Robotîne reprezeintă o lovitură grea pentru regimul Zelenski, care va trebui să explice faptul că, în pofida faptului că au fost pierdute zeci de mii de militari și sute de echipamente grele, rezultatele obținute în timpul contraofensivei de anul trecut nu mai există.

O serie de experți militari ruși au considerat și ei că pierderea localității Robotîne de către formațiunile ucrainene a anulat practic singurul lor succes din timpul contraofensivei din 2023, iar, între altele, acest lucru va afecta negativ moralul trupelor ucrainene și al conducerii politice a statului. Capturarea acestui teritoriu de către forțele ruse întărește semnificativ apărarea acestora în direcția sudică și creează premise pentru o ofensivă ulterioară.

Localitatea Robotîne a intrat pentru prima dată sub controlul trupelor ruse în luna martie 2022, la scurt timp după începerea invadării Ucrainei. Apoi au fost declanșate lupte acerbe în sat și în jurul acestuia.

După începerea contraofensivei ucrainene de vară în 2023, Robotîne a devenit cel mai fierbinte punct în direcția Zaporojie, deoarece a fost pe prima linie a apărării rusești. Forțele Armate ale Ucrainei au avut sarcina de a pătrunde în orașul Tokmak, important din punct de vedere strategic, care se află la intersecția mai multor căi de comunicații. Una dintre ele duce la Mariupol și Marea Azov, cealaltă la Melitopol, centrul administrativ temporar al regiunii Zaporojie. Pentru a-și atinge obiectivele, formațiunile ucrainene trebuiau să preia controlul asupra localității Rabotino.

În august anul trecut, unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei au reușit să învăluie localitatea Rabotino dinspre nord, dar nu au putut străpunge apărarea rusă. Partea ucraineană a adus în luptă forțe destul de mari. Artileria a fost, de asemenea, activă.

“Rabotino nu mai există, în principiu. Este vorba doar despre o așezare cartografiată, care nu există în natură, deoarece bătăliile atât de acerbe au lăsat în urmă doar schelete de case și structuri distruse”, a declarat șeful regiunii Zaporojie din partea rusă, Evgheni Balițski.

Pe 17 august 2023, Ucraina a adus în luptă în direcția Zaporojie principalele unități ale așa-numitului grup tactic “Maroon”, care au fost echipate cu tancuri Challenger, vehicule de luptă pentru infanterie Marder și transportoare blindate Stryker.

La sfârșitul anului 2023, militarii ucraineni au căzut într-o încercuire a trupelor ruse. Corespondenții militari ai propagande ruse au spus atunci că satul a devenit cel mai mare cimitir de tancuri și alte vehicule blindate ale secolului XXI. În total, Ucraina a pierdut 219 vehicule, între care 150 de tancuri, mașini de luptă ale infanteriei și transportoare blindate (inclusiv tancuri germane Leopard 2 și britanice Challenger 2), precum și zeci de mii de militari.

La începutul anului 2024, luptele din zona localității Robotîne au continuat. Pe 29 februarie, Ministerul Apărării a informat că trupele rusești au pătruns în fortărețele inamice din interiorul așezării. Ulterior, pe 30 aprilie, a devenit cunoscut faptul că forțele principale din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei au părăsit localitatea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel