Nu ne putem permite să pierdem Harkovul. Zelenski acuză statele occidentale pentru lipsa de reacţie, dar spune că are nevoie doar de două sisteme Patriot

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Ucraina are nevoie de sisteme moderne de apărare aeriană, în special de două sisteme Patriot, pentru o apărare mai eficientă a Harkovului, potrivit interviului acordat de acesta pentru postul de televiziune ABC News.

,,Situația este foarte gravă. Nu ne putem permite să pierdem Harkovul. Avem nevoie doar de două sisteme Patriot. Rusia nu va putea să ocupe Harkov dacă vom dispune de acestea", a declarat el.

Răspunzând la întrebarea cine este de vină pentru noua escaladare în direcția Harkov, Zelenski a spus că întreaga lume este de vină. ,,Este vina lumii întregi. Ei i-au dat ocazia lui Putin să ocupe. Dar acum lumea poate ajuta", a spus el.

Zelenski nu a precizat cum ar putea Forţele Armate Ucrainene să utilizeze doua sistemele Patriot pentru apărarea regiunii Harkov, în condiţiile în care trupele ruse utilizează în mare parte infanteria mecanizată pentru a înainta pe această nouă direcţie a liniei de front.

Citeşte şi: Patriot pentru Ucraina: Andrzej Duda explică de ce Polonia nu poate transfera sistemul, în timp ce în România se poartă negocieri pe aceeași temă

 

Zelenski acuză statele occidentale pentru situaţia din Harkov, dar militarii ucraineni arătă cu degetul către conducerea politico-militară de la Kiev

 

De asemenea, trebuie precizat că atât analiştii militari occidentali, cât şi militari ucraineni prezenţi acum în lupta pentru apărarea Harkovului, arătă cu degetul către conducerea politico-militară de la Kiev pentru că nu a luat măsuri serioase pentru fortificarea acestei regiuni - prea puţine lunii de apărare fiind construite în ultima lună pentru a apăra graniţa Ucrainei cu Rusia.

Denis Yaroslavskîi, comandant al unei unități speciale ucrainene de recunoaștere, care a luptat în timpul ofensive ucrainene la Harkov, în toamna anului 2022, spune pentru BBC că oamenii aflaţi sub comanda sa sunt puşi acum în situaţia de a face același lucru din nou.

În ultimele zile, forțele rusești au făcut, în ultimele zile, câștiguri mici, dar semnificative, chiar de-a lungul graniței în regiunea Harkov. Denis a precizat pentru BBC că vrea să știe ce s-a întâmplat cu apărarea Ucrainei.

,,Nu a existat o primă linie de apărare. Noi am văzut acest lucru. Rușii au intrat pur și simplu [n.r. pe teritoriul ucrainei]. Au intrat pur și simplu, fără să fie opriţi de niciun câmp minat", spune el.

De asemenea, pauza de șase luni luată pentru susținerea Kievului a permis Rusiei să câștige superioritate în materie de artilerie, a declarat locotenent-colonelul în retragere al armatei americane John Nagle pentru corespondentul Vocea Americii, Andrîi Boris, citat într-un articol scris şi de DefenseRomania.

,,Statele Unite ar fi trebuit să furnizeze o cantitate mai mare de armament Ucrainei mult mai devreme în decursul acestui război. Dar, fără îndoială, această pauză de șase luni în susținerea Ucrainei a permis Rusiei să obțină un avantaj în materie de artilerie'', a precizat John Nagle.

Potrivit expertului, ceea ce se întâmplă acum în regiunea Harkov este "punctul culminant al unei serii de greșeli comise de Ucraina și de Statele Unite".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a organizat o reuniune în afara sediului Consiliului de Securitate Națională și Apărare la Harkov, la 16 mai. Zelenski a declarat după reuniune că situația este complexă, iar în prezent, comandamentul consolidează unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei concentrate în această direcție.

Potrivit ultimelor date, după începerea avansului rusesc în regiunea Harkov, la 10 mai, armata ucraineană a reușit nu numai să stabilizeze situația, ci și să efectueze contraatacuri împotriva pozițiilor inamicului în zona Vovchansk. În același timp, forțele rusești continuă să bombardeze zonele populate situate în apropierea graniței cu Federația Rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel