Kievul confirmă că forţele ruse au luat cu asalt oraşul Vovchansk aflat în apropiere de Harkov: Militarii ucraineni, nemulţumiţi de liniile de apărare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Grup de trupe ruse care intră în orașul Vovchansk. Sursa foto: Getty Images.
Grup de trupe ruse care intră în orașul Vovchansk. Sursa foto: Getty Images.

Unități rusești de infanterie au intrat în orașul Vovchansk, aflat în regiunea Harkov. Acestea încearcă să se impună în partea de nord a orașului, în timp ce luptele continuă, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Dimitro Lazutkin.

,,Dacă vorbim despre situația din Vovchansk, inamicul încearcă să câștige un punct de sprijin în partea de nord a orașului, încercând să intre cu grupuri mici de infanterie. Sarcina noastră este de a distruge inamicul, nu de a le permite să strângă mai multe forțe și să câștige un punct de sprijin", a declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit acestuia, armata ucraineană acționează eficient împotriva trupelor rusești mulțumită dronelor FPV și artileriei. Mai ales, atunci când inamicul înaintează cu infanteria mecanizată.

,,Rezerviștii au fost retrași. Într-adevăr, unități foarte bine pregătite de luptă se află acum în apropiere de Vovchansk și mențin această direcție. Dar da, unele grupuri de infanterie au intrat în oraș", a adăugat Lazutkin, potrivit RBC-Ukraine.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, astăzi, șeful forțelor armate, Oleksandr Sîrskîi, i-a raportat situația președintelui Volodimir Zelenski. Sîrskîi se află la comandamentul brigăzilor de luptă, iar generalul de brigadă Mikhailo Drapatîi este responsabil de această zonă greu incercata acum de avansul trupelor ruse.

,,Astfel, acțiunile de luptă continuă. Este clar că situația nu este ușoară, iar situația rămâne tensionată. Există o tendință de stabilizare, dar luptele grele se desfășoară în continuare. Inamicul încearcă să extindă frontul, să încercuiască forțele noastre. Într-adevăr, sarcina noastră este de a distruge ocupantul. Iar acest lucru se face în număr mare. Ocupanții mor în apropierea orașului Vovchansk, la periferia acestuia și în orașul însuși", a declarat purtătorul de cuvânt.

 

Situația din regiunea Harkov: Nu a fost un eșec. A fost o trădare


În noaptea de 10 mai, forțele rusești au lansat o ofensivă în nordul regiunii Harkov. Acestea au încercat să străpungă apărarea forțelor armate ucrainene în apropiere de Vovchansk. În prezent, în această zonă se desfășoară lupte. Armata rusă a reușit să ocupe mai multe așezări.

Rusia susține că forțele sale au intrat acum în orașul de graniță Vovchansk. Orașul a fost supus unor bombardamente intense în ultimele zile, iar câteva mii de locuitori au fost evacuați.

Denis Yaroslavskîi, comandant al unei unități speciale ucrainene de recunoaștere, care a luptat în timpul ofensive ucrainene la Harkov, în toamna anului 2022, spune pentru BBC că oamenii aflaţi sub comanda să sunt puşi acum în situaţia de a face același lucru din nou.

În ultimele zile, forțele rusești au făcut, în ultimele zile, câștiguri mici, dar semnificative, chiar de-a lungul graniței în regiunea Harkov.

Avansurile lor au o adâncime de doar câțiva kilometri, dar au înghițit aproximativ 100 km de teritoriu ucrainean. În estul Ucrainei, mai puternic apărat, Rusia a avut nevoie de luni de zile pentru a obține același rezultat.

Denys spune pentru BBC că vrea să știe ce s-a întâmplat cu apărarea Ucrainei.

"Nu a existat o primă linie de apărare. Noi am văzut acest lucru. Rușii au intrat pur și simplu [n.r. pe teritoriul ucrainei]. Au intrat pur și simplu, fără să fie opriţi de niciun câmp minat", spune el.

El spune că oficialii au susținut că se construiesc linii de apărare cu costuri uriașe, dar, în opinia sa, aceste linii de apărare pur și simplu nu există. "Fie a fost un act de neglijență, fie de corupție. Nu a fost un eșec. A fost o trădare".

Toată lumea știa că această incursiune avea să se întâmple. Atât serviciile secrete ucrainene, cât și cele occidentale știau că Rusia urmează ''să arunce iar forțe peste graniță'' - estimându-se că aceasta a adunat până la 30.000 de soldați.

De asemenea, președintele Vladimir Putin își declarase public obiectivul de a crea o zonă tampon în interiorul regiunii Harkov pentru a proteja teritoriul rusesc de loviturile artileriei ucrainene.

Astăzi, au apărut informații potrivit cărora trupele rusești au intrat în Vovchansk. Statul Major General al Armatei Ucrainene a raportat că, începând cu ora 11:30, la 15 mai, trupele ruse nu desfășurau operațiuni active, dar încerca să câștige un punct de sprijin și să se regrupeze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel