Putin confirmă conducerea militară a armatei ruse. Înlocuirea ministrului de resort este asociată cu creșterea cheltuielilor pentru apărare

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Vladimir Putin / Sursa: Kremlin.ru
Vladimir Putin / Sursa: Kremlin.ru

Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit, pe 15.05.2024, cu comandanții celor cinci Regiuni Militare din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse. La ședință au participat, de asemenea, fostul și actualul ministru al apărării, Serghei Șoigu și Andrei Belousov, precum și șeful Statului Major General al Forțelor Armate, general de armată Valeri Gherasimov.

Din lista oficială de invitați prezentată pe site-ul Kremlinului, s-au aflat unele schimbări făcute la conducerea Trupelor Regiunilor Militare, după cum urmează:

- Regiunea Militară Leningrad este condusă de general colonel Alexander Lapin, care anterior a ocupat funcția de prim-locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Terestre. Trebuie menționat faptul că, la începutul invaziei militare în Ucraina, generalul Lapin se afla la conducerea Trupelor Regiunii Militare Centru. Din această postură, a condus, în mai multe rânduri, diverse grupări de trupe rusești participante la operația militară specială;

- Regiunea Militară Moscova este comandată de general colonel Serghei Kuzovlev. Anterior, acesta a condus Regiunea Militară Sud;

- conducerea Trupelor Regiunii Militare Sud este asigurată de general colonel Ghennadi Anashkin;

- general locotenent Alexander Sanchik a devenit comandant interimar al Regiunii Militare Est;

- general colonel Andrei Mordvichev a rămas la conducerea Trupelor Regiunii Militare Centru.

După cum este cunoscut, Regiunile Militare Moscova și Leningrad au fost reînființate la sfârșitul lunii februarie în acest an, prin decret al președintelui Vladimir Putin. Acestea au fost formate prin reorganizarea Regiunii Militare Vest și a Flotei de Nord, care și-a pierdut statutul de Regiune Militară.

Pe parcursul întâlnirii de astăzi, președintele rus a explicat schimbările efectuate în conducerea Ministerului Apărării și a dat asigurări că la nivelul Statului Major General nu vor exista înlocuiri de personal.

,,În ceea ce privește Statul Major General și întreaga structură de conducere militară nu au fost efectuate schimbări și nici nu există planuri în acest sens. Vreau ca acest lucru să fie clar pentru toată lumea. Am dezvoltat acest bloc de luptă, care funcționează ritmic, și nu sunt așteptate schimbări de personal, a declarat Vladimir Putin, citat de agențiile de presă Interfax și Tass.

Pe de altă parte, șeful statului rus s-a referit și la numirea lui Andrei Belousov în funcția de ministru al apărării, precizând că această decizie a fost luată din cauza creșterii cheltuielilor pentru apărare și de nevoia de a integra economia structurilor de forță în economia generală a țării.

,,Andrei Belousov a fost numit în funcția de ministru al apărării din cauza faptului că, în prezent, cheltuielile pentru apărare se află în creștere”, a menționat Vladimir Putin la întâlnirea cu comandanții militari.

Potrivit acestuia, la mijlocul anilor 1980, cheltuielile totale ale URSS pentru apărare și securitate au fost de aproximativ 13%, în timp ce în 2024 cheltuielile Rusiei se situează la 8,7% (probabil din PIB).

“Această cifră, desigur, nu este 13, așa cum a fost în Uniunea Sovietică, dar are o valoare destul de mare. Este vorba de resurse importante, pe care trebuie să le folosim prudent și eficient”, a spus șeful statului rus.

Trebuie menționat faptul că fostul ministru rus al apărării Serghei Șoigu a fost numit în postul de secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, în locul lui Serghei Narîșkin, care a fost desemnat consilier al președintelui Vladimir Putin, responsabil cu coordonarea construcțiilor navale. De asemenea, în echipa de consilieri a președintelui a fost cooptat și Alexei Dyumin, care anterior a fost guvernator al Regiunii Tula. Multă vreme, acesta a fost considerat un posibil înlocuitor al lui Serghei Șoigu în funcția de ministru al apărării.

În concluzie, se poate constata că, în urma preluării oficiale a funcției de președinte pentru un nou mandat de șase ani, Vladimir Putin și-a consolidat echipa cu care va conduce statul rus și Forțele Armate ale acestuia. Deși au fost efectuate mai multe schimbări în funcții, cea mai notabilă dintre acestea fiind cea a ministrului apărării, nimeni nu a plecat din anturajul președintelui, iar toată lumea a primit posturi convenabile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel