Lupta de uzură continuă: Vladimir Putin se pregătește pentru un război prelungit în Ucraina și militarizează Rusia

Cristian Soare |
Data publicării:
Angajați care lucrează la o fabrică a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.
Angajați care lucrează la o fabrică a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.

În mod evident, Rusia se pregătește pentru un război de uzură. Acest lucru este indicat de recentele remanieri guvernamentale care au avut loc în Federația Rusă. Detalii despre modul în care noul ministru al apărării, Andrei Belousov, îl va ajuta pe Vladimir Putin și pe ce mizează Rusia sunt prezentate într-un raport al RBC-Ucraina.

Rusia duce un război la scară largă în Ucraina de peste doi ani, cu scopul de a ocupa cât mai mult teritoriu posibil. În acest timp, Kremlinul a fost forțat să renunțe la planurile pentru un "mic război victorios" - rezistența de care au dat dovadă trupele ucrainene și sprijinul constant al Occidentului au fost factorii care au jucat un rol important.

Cu toate acestea, obiectivul lui Vladimir Putin, după toate aparențele, rămâne același: să captureze cât mai mult teritoriu posibil din Ucraina.

Din cauza numeroaselor sancțiuni, a lipsei de înțelegere a modului în care este structurată societatea ucraineană și a propriei miopii, Moscova a fost nevoită să schimbe tacticile din mers. Economia rusă se militarizează, represiunea devine tot mai răspândită, iar la Kremlin au început procese de restructurare guvernamentală.

Este clar că Rusia se pregătește pentru un război prelungit, în care este posibil să existe operațiuni de luptă lente pe front și o încercare de a îngheța complet conflictul.

 

Remanieri guvernamentale în Rusia


Vladimir Putin și-a revendicat din nou victoria în așa-numitele alegeri și, la 7 mai, a preluat funcția pentru al cincilea mandat. Cu această ocazie a avut loc o inaugurare la Kremlin, la care a participat un număr extrem de mic de invitați străini. Putin și-a început noul mandat de șase ani cu remanieri guvernamentale, iar primul afectat a fost ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Shoigu a fost în guvernul de la Kremlin cu mult înainte ca Putin să devină pentru prima dată președinte al Rusiei. Potrivit analiștilor, el aparține unuia dintre cele mai influente grupuri din Federația Rusă - clanul lui Iuri Kovalciuk, care este numit "portofelul" lui Putin.

Zvonurile privind demiterea lui Șoigu au circulat cu mult înainte de luna mai. Acestea au fost influențate de diverse scandaluri de corupție și de eșecul înregistrat pe parcursul războiului, care ar fi trebuit să fie scurt și victorios, dar care s-a transformat într-o confruntare dificilă cu consecințe grave pentru Moscova.

În locul lui Șoigu, Putin l-a numit pe Andrei Belousov la Ministerul Apărării - o figură rar întâlnită în comandamentul militar, întrucât Belousov este economist. Sau, așa cum i se spune în elita politică de la Kremlin, "contabilul". Înainte de numirea sa, Belousov a ocupat diverse funcții în guvernul rus - a fost prim-viceprim-ministru, consilier al lui Putin pe probleme economice și ministru al Dezvoltării Economice.

 

Pregătirea pentru un război de uzură

 

Shoigu însuși nu a fost pur și simplu demis. O astfel de practică, susțin experții, nu este acceptată în Federația Rusă atunci când este vorba de cercul intim al președintelui. În schimb, fostul ministru a fost numit la conducerea Consiliului de Securitate, iar Nikolai Patrușev - unul dintre ideologii războiului și liderul din umbră al Kremlinului - a fost numit consilier al lui Putin.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, acesta va supraveghea sectorul construcțiilor navale. Un alt consilier acceptat de Putin a fost guvernatorul regiunii Tula, Alexei Diumin. Numirea lui Diumin este considerată de experți ca fiind o etapă intermediară în cariera sa.

În cercurile politice rusești, opiniile privind aceste rearanjări ale tabloului de șah sunt diferite. Unii numesc numirea lui Șoigu o promovare, în timp ce alții susțin că noua sa poziție este, în esență, o demitere.

Surse media precum Bloomberg susțin că Putin și-a pierdut în cele din urmă răbdarea cu corupția instaurată la nivelul Ministerului Apărării, ceea ce, în ciuda relațiilor bune cu Șoigu, a dus la mutarea acestuia la Consiliul de Securitate. Demiterea lui Șoigu ar fi putut fi influențată și de revolta organizată de Wagner Group, deoarece liderul său, acum decedat, Evgheni Prigozhin, l-a acuzat în mod repetat pe Șoigu pentru eșecurile de pe câmpul de luptă.

Noul ministru rus al Apărării, Andrei Belousov, nu este cunoscut doar ca "contabil". El este în primul rând un susținător al "keynesianismului de război" - ideea economiei reglementate de stat și, în cazul Rusiei, a reglementării pentru nevoile armatei. Atât Belousov, cât și tatăl său, doctor în economie, s-au specializat în știința de mobilizare a economiei.

Belousov este considerat unul dintre arhitecții modelului economic actual din Rusia, care se adaptează în mod constant la sancțiuni și își aliniază toate procesele în jurul complexului militar-industrial.

Analiștii sunt de acord că Belousov a fost numit la Ministerul Apărării pentru a gestiona și aloca eficient resursele financiare. Cu toate acestea, părerile sunt împărțite în ceea ce privește modul în care se vor desfășura în continuare evenimentele politice în Rusia lui Putin. Potrivit lui Mikhailo Samus, director al New Geopolitics Research Network, Belousov ar putea încerca să lupte împotriva corupției din Ministerul Apărării și să devină "al doilea Serdiukov" (fostul ministru rus al apărării Anatoli Serdiukov - n.r.), împotriva căruia s-a îndreptat întreaga aripă politico-militară a Kremlinului după reformele sale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel