Portiță pentru Kiev în folosirea ATACMS pe teritoriul Rusiei? Pentagonul ”crede” că armele americane trebuie folosite pe teritoriul ucrainean

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansatoare M270 și HIMARS, capabile să loveacă cu rachete GLSDB de ultimă generație și ATACMS. Foto: YouTube @EngineerReact
Lansatoare M270 și HIMARS, capabile să loveacă cu rachete GLSDB de ultimă generație și ATACMS. Foto: YouTube @EngineerReact

Pentagonul a spus că Statele Unite nu și-a schimbat poziția cu privire la posibilitatea ca Ucraina să lovească teritoriul Rusiei cu arme americane.

Poziție ambiguă a SUA. Zilele trecute, șeful Departamentului de Stat, Antony Blinken, declara că Ucraina este cea care trebuie să decidă dacă va utiliza armele americane pentru a lovi teritoriul Rusiei, declarație relatată și de DefenseRomania

Pentagonul, prin purtătorul său de cuvânt Sabrina Singh, a precizat că SUA nu și-au schimbat poziția.

Totuși, oficialul american nu a venit cu o declarație tranșantă, din care să reiasă să SUA interzice utilizarea capabilităților sale în afara teritoriului Ucrainei.

”Credem că echipamentele, capacitățile pe care le furnizăm Ucrainei, pe care alte țări le furnizează Ucrainei, ar trebui folosite pentru a redobândi teritoriul suveran ucrainean”, a spus ea.

Singh a adăugat solicitările SUA sunt „destul de publice”, în sensul în care armele care sunt furnizate Ucrainei trebuie folosite ”pe câmpul de luptă”.

De asemenea, Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a discutat cu omologul său ucrainean Rustem Umerov despre cum să folosească cel mai bine aceste capabilități „iar noi credem că ar trebui să fie (folosite) pe teritoriul ucrainean”, conchide purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.

Generalul Wesley Clarck, fost comandant al forțelor NATO din Europa, declara, pentru CNN, că Statele Unite și Ucraina nu au o poziție identică privind acest subiect, întrucât interesele celor două state nu se suprapun.

O posibilă interpretarea ar fi că, în timp ce Ucraina are nevoie de orice ajutor militar pentru a putea lovi cât mai adânc în teritoriul Rusiei, obiectivul Statelor Unite este acela de a ajuta Ucraina, dar fără a face declarații răsunătoare care ar escalada situația regională.

Rămâne de văzut dacă, în următoarea perioadă, vom asista la lovituri ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, în care să fie utilizat armament furnizat de statele Occidentale.

În orice caz declarația lui Antony Blinken, șeful diplomației americane, pare să lase o portiță pentru utilizarea armelor americane pe teritoriul Rusiei: "Nu permitem și nu încurajăm atacuri în afara teritoriului Ucrainei, dar, în cele din urmă, Ucraina trebuie să ia propria decizie cu privire la modul în care va lupta în acest război".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel