U.S. Army mărșăluiește către principalul test la care ar urma să fie supus blindatul M10 Booker

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Tragere reală cu cel mai nou și mai modernizat vehicul de luptă al U.S. Army, M10 Booker, în cadrul unei ceremonii de inaugurare la baza Aberdeen Proving Ground, la 18 aprilie 2024. Sursa Foto: Armata SUA/Christopher Kaufmann.
Tragere reală cu cel mai nou și mai modernizat vehicul de luptă al U.S. Army, M10 Booker, în cadrul unei ceremonii de inaugurare la baza Aberdeen Proving Ground, la 18 aprilie 2024. Sursa Foto: Armata SUA/Christopher Kaufmann.

U.S. Army a prezentat recent vehiculul de luptă M10 Booker. Dezvoltat de General Dynamics Land Systems (GDLS), M10 Booker este numit în onoarea a doi soldați eroici, soldatul Robert D. Booker și sergentul Stevon A. Booker. Echipat cu un tun de 105 mm și senzori avansați pentru lupta pe timp de noapte și în mediul urban, acest vehicul modular are ca scop îmbunătățirea capacității de luptă a brigăzilor de infanterie 

În ciuda faptului că câștigătorul competiției pentru programul Mobile Protected Firepower a fost anunțat încă din 2022 și a fost compania General Dynamics cu blindatul Griffin, iar acesta a fost numit oficial M10 Booker în iunie 2023, abia acum acesta urmează să intre în faza de testare principală înainte de producția la scară largă.

Iar această situație explică destul de bine abordarea Departamentului american al Apărării în ceea ce privește producția de armament. Acest vehicul, care a fost clasificat ca fiind un vehicul de luptă, nu un tanc ușor, ar fi trecut toate testele posibile și a fost acceptat pentru exploatare. Cu toate acestea, trebuie să fie supus unor teste și evaluări operaționale (IOT&E) în perioada ianuarie-aprilie 2025. În acest scop, echipajele vor fi instruite și antrenate coerent pe noile vehicule în următoarele șase luni.

Luna trecută, U.S. Army a luat oficial în primire primul vehicul de luptă M10 Booker. Evenimentul a fost marcat de o ceremonie la baza Aberdeen Proving Ground din Maryland.

Proiectat de General Dynamics Land Systems, M10 este un vehicul de luptă menit să facă față amenințărilor terestre pe un câmp de luptă modern. 

Numele vehiculului onorează doi soldați înrolați ai armatei: Soldatul Robert D. Booker, care a primit Medalia de Onoare, care a pierit în cel de-al Doilea Război Mondial, și sergentul Stevon A. Booker, care a murit din cauza rănilor suferite în timpul Operației Iraqi Freedom.

Operatorii și personalul responsabil cu întreținerea blindatelor utilizate de U.S. Army sunt gata să înceapă instruirea cu noile vehiculule de luptă, perioada care va dura până în august-septembrie, a declarat la 9 mai pentru Breaking Defense directorul echipei de testare pentru vehiculele de luptă de nouă generație, generalul de brigadă Geoffrey Norman.

,,Va exista o listă de aspecte pe care dorim să le îmbunătățim la acest vehicul: Echipa noastră, împreună cu altele, va face recomandări cu privire la aspectele care trebuie remediate imediat înainte de punerea în funcțiune, care sunt poate o soluție pe termen mai lung și care ar putea fi luate în considerare mai târziu, dacă sunt disponibile fonduri", a adăugat generalul.

În ceea ce privește designul său, în 2022, prototipul GDLS s-a impus în fața proiectului BAE Systems. Respectivul ''vehicul câștigător'' are un echipaj format din patru soldați - un comandant, un artilerist, un încărcător și un șofer - și dispune de tunul XM35 de 105 mm, o mitralieră coaxială și un motor diesel, potrivit companiei care l-a prezentat şi propus către U.S. Army în baza programului militar Mobile Protected Firepower.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel