Operația lui Robert Fico a reușit. Atentatorul de 71 de ani a făcut prima declarație după arestare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Robert Fico / FOTO: Reuters Marketplace
Robert Fico / FOTO: Reuters Marketplace

Pe 15 mai, prim-ministrul slovac Robert Fico a fost împușcat în stradă, după o ședință de guvern și dus la spital. Martorii oculari spun că premierul s-a apropiat de niște oameni care îl salutaseră și atunci s-au tras mai multe focuri de armă. 

Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat într-o tentativă de asasinat miercuri după-amiază. Tentativa de asasinat a avut loc în orașul Handlova, aflat la aproximativ 150 km de Bratislava. Fico ar fi fost lovit de mai multe focuri de armă și a fost transportat la spital în stare gravă. Autorul este Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani.

Portalul Blesk relatează că Ministerul de Interne și poliția încă nu au anunțat oficial motivul exact al asasinarii lui Robert Fico. Autorul, Juraj Cintula, l-a abordat pe prim-ministrul Fico după ședința de Guvern din orașul Handlova și câteva secunde mai târziu la împușcat.

1. Tentativa ... (2024-05-15t134521z_671537578_rc21r7arpl8v_rtrmadp_3_slovakia-shooting_24413100.JPG)

Cintula ar fi deținut un permis de armă și a lucrat anterior ca agent de pază pentru o firmă privată de securitate unde el însuși a fost ținta unui atac într-un centru comercial, în 2016. 

Euronews preia o informație a postului de televiziune Markíza, care relatează despre prima declarație dată poliției de scriitorul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, după arestarea sa.

Markíza a emis o scurtă înregistrare video care îl arată pe suspect, la scurt timp după arestarea sa. În videoclip, el spune: „Nu sunt de acord cu politicile guvernului. De ce sunt mass-media vizate? De ce este atacată RTVS? De ce a fost demis Mazák din funcția sa?”

Jan Mazák este judecător, până de curând membru al Consiliului Judiciar al Slovaciei. El este acuzat că a abuzat de obligația de a colecta informații ilegale despre judecători.

 

Simpatii pro-ruse?

 

Juraj Cintula, un bărbat în vârstă de 71 de ani care ar fi împușcat pe Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, ar putea avea legătură cu Slovenski Branci, un grup militarizat pro-rus.

Jurnalistul de investigație maghiar Szabolcs Panyi a dezvăluit postări pe Facebook care îl arată pe Cintula ca simpatizant și susținător al grupului paramilitar pro-rus Slovenskí Branci, cunoscut pentru legăturile sale cu Kremlinul.

Slovenskí Branci a fost acuzat că a încercat să recruteze tineri în toată Slovacia pentru organizația sa paramilită. Într-o postare din ianuarie 2016, Cintula este văzută ținând un discurs alături de membrii grupului purtând camuflaj.

Potrivit proiectului vsquare.org, liderii acestui grup au fost antrenați de foști membri ai forțelor speciale ruse.

De asemenea, Juraj Cintula a scris mai multe postări pro-ruse pe profilul de Facebook al SB.

Slovenski Branci, un grup paramilitar neînregistrat cu o orientare aparent pro-rusă, activează în Slovacia din 2012. A fost înființat ca un club militar neînregistrat, a cărui existență este sponsorizată din aprilie 2016 de asociația civică cu orientare similară ”Patria noastră este Viitorul”.

„Recruții” au lucrat intens cu filiala slovacă a Lupii Nopții, un club de motociclism rus care este o organizație paramilitară neoficială a guvernului rus. În iulie 2018, însă, Ministerul Apărării slovac de atunci a înaintat o inițiativă Parchetului General pentru a revizui legalitatea existenței recruților slovaci.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel