Primul F-35 al Poloniei va fi livrat Forțelor Aeriene în această vară. De ce ”Husarii” polonezi nu vor avea însemnele obișnuite alb-roșu

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 Polonia, sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia
F-35 Polonia, sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia

Forțele Aeriene Poloneze vor avea primul avion F-35 ”HUSARZ” încă din august, anunță ministrul Apărării Naționale, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Luna trecută, primul avion F-35 al Poloniei,  AZ-01, a intrat pe linia finală de asamblare a fabricii Lockheed Martin, iar DefenseRomania, prezentă la fabrica F-35 din Fort Worth, a putut vedea prima aeronavă F-35 Lightning II a Forțelor Aeriene Poloneze.

Modelul pentru Polonia, un F-35A, se află în faza finală de producție, după ce, la începutul acestei luni, secțiunile frontale și posterioare ale fuzelajului au fost îmbinate cu ansamblul central al fuzelajului.

Ultima fază de producție va dura câteva luni. În august, Forțele Aeriene Poloneze vor primi prima aeronavă multirol F-35, deși deocamdată va rămâne în SUA, unde piloții polonezi se vor antrena pe ele - a declarat viceprim-ministrul, șeful Ministerului Apărării Naționale, Władysław Kosiniak-Kamysz, citat de portalul televiziunii publice poloneze TVP.

 

Detalii despre avioanele F-35 ”HUSARZ” ale Varșoviei

Primul F-35 polonez, cu numărul de producție AZ-01, se află acum spre asamblarea finală, unde vor fi adăugate elementele  de control, împreună cu sistemele finale și instalarea motorului.

Polonia a anunțat și ce nume vor purta avioanele F-35 Lightning II de generația a V-a pe care le-a achiziționat din SUA. Polonezii își vor boteza F-35-urile: ”F-35 HUSARZ”, în română F-35 Husar. Husarii erau în ostași de cavalerie ușoară din Evul Mediu, în special la unguri și polonezi.

De asemenea, avionul va avea doar însemne gri, în loc de cunoscutele simboluri de identificare roșu-alb, aplicate pe aripile aeronavelor Forțelor Aeriene poloneze.

„Folosirea însemnelor de naționalitate în alte culori decât nuanțe de gri poate afecta negativ detectarea vizuală și urmărirea F-35. Din acest motiv, producătorul recomandă utilizarea indicatoarelor în nuanțe de gri, ceea ce a făcut marea majoritate a utilizatorilor F-35”, a declarat pe site-ul Statul Major al Armatei Poloneze.

Potrivit unui comunicat al companiei americane, la fabrica din Fort Worth vor fi construite toate cele 32 de aeronave F-35A ale Poloniei.

Trebuie spus că facilitatea de producție din Fort Worth funcționează la capacitate maximă. Aproximativ trei aeronave ies de pe poarta fabricii în fiecare săptămână, iar pe linia de producție finală se află - în diverse stadii de finalizare - aproximativ 30 de avioane F-35.

După finalizarea lucrărilor, aeronava va fi livrată forțelor aeriene poloneze în cursul acestui an. Așa cum se procedează de obicei, F-35-ul polonez nu va merge direct acasă, ci va fi staționat la Baza Gărzii Naționale Aeriene Ebbing, Arkansas, unde va avea loc pregătirea piloților polonezi.

 

România vrea să calce pe urmele Varșoviei

 

Amintim că România dorește să achiziționeze, într-o primă etapă, 32 de aeronave F-35, urmând ca ulterior să fie contractate ale 16 aeronave. Parlamentul a dat undă verde achiziției, iar acum se așteaptă răspunsul autorităților americane.

Guvernul României estimează că achiziția primului lot de aeronave va costa, probabil, 6,5 miliarde de dolari. Departamentul de Stat ar putea aproba în acest an vânzarea de F-35 pentru România, dar este posibil ca suma trecută în documentul de aprobare să fie mai mare - o procedură standard pentru acest tip de înțelegeri. Practic, diferența reprezintă o rezervă de cel puțin 10%, în cazul în care România ar solicita servicii suplimentare pe durata contractului sau ar apărea alte situații neprevăzute.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel