Ofensiva Rusiei în regiunea Harkov este rezultatul "cumulului de greșeli comise de Ucraina și SUA": Şase luni de pauză în furnizarea de armament şi lipsa liniilor de apărare

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Armyinform.
Sursa foto: Armyinform.

Ritmul derulării ofensivei rusești în nordul regiunii Harkov a încetinit în ultimele 24 de ore, iar natura ofensivei din zonă sugerează că trupele rusești nu încearcă să pătrundă mai adânc în regiunea Harkov, ci să creeze o "zonă tampon" în apropierea frontierei de stat. Acest articol a fost scris de cercetătorii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

Analiștii citează mai mulți oficiali militari ucraineni care spun că situația din regiunea Harkov se stabilizează încet și că forțele ucrainene au început să "curețe" Vovceansk.

Potrivit unor surse deschise, consultate și de DefenseRomania, trupele rusești au avansat cu cel puțin 100 de kilometri pătrați în regiunea Harkov, relatează The Hill. Conducerea militară ucraineană a precizat într-un comunicat că luptele intense continuă în nordul și nord-vestul orașului și că în total au fost respinse 18 asalturi rusești, relatează Reuters.

 

Retragerea forțelor armate și evacuarea populației

 


Între timp, evacuările continuă în regiunea Harkov. Potrivit VoA, voluntarii, cu sprijinul organizațiilor internaționale, au evacuat 2.202 localnici din districtul Chuhuiv, 3.533 din districtul Harkov, respectiv 2.177 de persoane din districtul Bohodukhiv. Nu este planificată o evacuare în masă chiar din Harkov, a declarat primarul Igor Terejov.

Armata ucraineană a declarat că și-a retras o parte din forțele sale aflate în mai multe zone din jurul Harkovului. Oficialii ucraineni se așteaptă, de asemenea, ca Rusia să efectueze o "ofensivă puternică" mai la vest, în regiunea Sumi, a declarat șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, pentru New York Times.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a transmis că forțele rusești se regrupează în sectorul Harkov - acestea nu au efectuat nicio operațiune activă de la începutul zilei, încercând să își consolideze pozițiile.

 

Ucraina se află în "cel mai slab moment al său"


Absența de șase luni a asistenței americane și o serie de alte circumstanțe au făcut ca rușii să profite de situația de pe câmpul de luptă și să încerce să avanseze. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, la 14 mai.

,,Cred că este vorba despre o serie de circumstanțe, nu voi vorbi despre ultimele șase-opt luni pe câmpul de luptă. Dar, cu siguranță, nu a existat niciun beneficiu în a întrerupe asistența de securitate. Evident, există alți parteneri din întreaga lume care ajută Ucraina. Dar rușii au profitat de situația de pe câmpul de luptă și încearcă să facă progrese'', a precizat oficialul american

,,Indiferent cât de mici sunt aceste progrese, este cu siguranță un motiv de îngrijorare. Vom continua să lucrăm îndeaproape cu Ucraina și cu aliații și partenerii noștri internaționali pentru a le oferi ucrainenilor asistența de securitate de care au nevoie", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

Potrivit lui Branislav Slanchev, profesor de științe politice la Universitatea din California, Rusia încearcă să acapareze teritorii profitând de scurta perioadă de timp înainte ca Ucraina să primească întreaga cantitate de arme pe care SUA i-au furnizat-o ca parte a finanțării suplimentare de 61 de miliarde de dolari aprobate recent.

,,Vedem Ucraina în cel mai slab punct al său. Rușii se folosesc [de această fereastră] și avansează ca nebunii pentru că știu că până la mijlocul sau sfârșitul verii situația se va stabiliza. Ucrainenii sunt în dificultate acum, iar următoarele câteva luni vor fi foarte critice", a declarat analistul citat de The Hill.

Pauza de șase luni luată pentru susținerea Kievului a permis Rusiei să câștige superioritate în materie de artilerie, a declarat locotenent-colonelul în retragere al armatei americane John Nagle pentru corespondentul Vocea Americii, Andrîi Boris.

,,Statele Unite ar fi trebuit să furnizeze o cantitate mai mare de armament Ucrainei mult mai devreme în decursul acestui război. Dar, fără îndoială, această pauză de șase luni în susținerea Ucrainei a permis Rusiei să obțină un avantaj în materie de artilerie'', a precizat John Nagle.

Potrivit expertului, ceea ce se întâmplă acum în regiunea Harkov este "punctul culminant al unei serii de greșeli comise de Ucraina și de Statele Unite".

,,Rusia vede o oportunitate și încearcă să profite de ea și face o treabă foarte bună în acest sens", a declarat locotenent-colonelul american în retragere.

Comentând greșelile comise de partea ucraineană, John Nagle a remarcat că Ucraina ar fi trebuit să construiască o apărare mai bună: linii de tranșee, fortificații și câmpuri de mine între Harkov și Rusia.

,,Ucraina ar fi trebuit să se mobilizeze mai bine în urmă cu șase luni, nu acum. Probabil că nu ar fi trebuit să lanseze o contraofensivă ofensivă, așa cum au făcut vara trecută. Au făcut presiuni pe prea multe fronturi în același timp și probabil și-au risipit inutil forțele", a declarat Negl.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel