SUA ar trebui să încurajeze loviturile asupra țintelor din Rusia - Comisia Helsinki a administrației americane

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Lansator multiplu de rachete de producție americană, de tip HIMARS. Foto: U.S. Army
Lansator multiplu de rachete de producție americană, de tip HIMARS. Foto: U.S. Army

După ce miercuri Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a nuanțat ușor poziția Casei Albe privind posibilitatea ca Ucraina să atace cu arme americane ținte pe teritoriul Rusiei, o importantă comisie guvernamentală a Statelor Unite pare să dea un impuls mai mare acestei teme.

Formată din congresmeni americani și din membri al Executivului de la Washington DC, Comisia Helsinki contribuie la formularea politicii SUA cu privire la OSCE și participă la aplicarea acesteia, inclusiv prin participarea membrilor și a personalului la delegațiile SUA la reuniunile OSCE și la anumite organisme OSCE.

”SUA nu trebuie doar să permită, ci și să încurajeze Forțele Armate ale Ucrainei să lovească forțele ruse care trag și manevrează la granițele Rusiei”, a precizat Comisia Helsinki a Statelor Unite, pe 15 mai aproape de miezul nopții.

Operațiile rusești din regiunea Harkov sunt văzute de Comisia Helsinki ca o amenințare directă și imediată asupra vieților a peste un milion de oameni.

”Avansul iminent al Rusiei asupra Harkivului amenință viața a peste un milion de civili și pune în pericol apărarea Ucrainei”, a precizat Comisia care a reiterat și necesitatea ca Statele Unite să pună la dispoziția Ucrainei informații pentru a preveni pierderea masivă de vieți omenești.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, pe 15 mai la Kiev, că SUA nu au „încurajat sau permis” (not "encouraged or enabled") loviturile ucrainene pe teritoriul Rusiei, dar a remarcat că Ucraina trebuie să decidă cum să ducă acest război.

Poziția exprimată de Blinken, un adevărat balet de cuvinte dar mai ales de politică externă, dă Ucrainei pentru prima dată o mai mare libertate în folosirea armelor americane asupra teritoriului Rusiei, dar și o mai mare responsabilitate în sensul de a lovi ținte exclusiv militare și fără un impact prea mare asupra civililor.

Declarația lui Blinken și poziția Comisiei Helsinki vin după ce pe 14 mai, publicația Politico citând doi oficiali americani nenumiți, informa că politica Administrației Biden care interzice utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de SUA pentru a lovi teritoriul Rusiei nu s-a schimbat. Sursele Politico au declarat că asistența militară a SUA pentru Ucraina este „pentru apărare și nu pentru operații ofensive” pe teritoriul Rusiei.

Dar în cazul actualei operației ruse pe direcția Harkov, reacția ucraineană nu ar fi deloc una ofensivă ci foarte defensivă.

Analiștii ISW, în raportul din dimineața de 16 mai, precizează că eventualele lovituri ucrainene asupra sistemelor din Rusia care sprijină direct operațiile ofensive terestre ale Rusiei în nordul regiunii Harkov ar fi un efort inerent defensiv și a caracteriza un astfel de efort drept „ofensiv” ar fi inexact.

ISW a evaluat recent că limitările impuse de SUA asupra capacității Ucrainei de a lovi ținte militare în Rusia au dus la protejarea zonelor de graniță ale Rusiei, de unde aeronavele rusești pot efectua lovituri cu bombe și rachete împotriva pozițiilor și așezărilor ucrainene și unde forțele și echipamentele ruse se pot concentra înainte de a intra în luptă.

Această politică a SUA compromite grav capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva operațiilor ofensive rusești în nordul Regiunii Harkov, potrivit ISW.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel