Armata ucraineană a dislocat luptători din cadrul regimentului de forțe speciale Kraken în Regiunea Harkov, pentru a opri ofensiva trupelor rusești

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehicule blindate Alvis 4 în serviciul unității ucrainene "KRAKEN" din regiunea Harkov. Sursa foto: Iuriy Mysiahin.
Vehicule blindate Alvis 4 în serviciul unității ucrainene "KRAKEN" din regiunea Harkov. Sursa foto: Iuriy Mysiahin.

Surse ucrainene au confirmat faptul că Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a dislocat în Regiunea Harkov luptători aparținând regimentului de forțe speciale Kraken din cadrul Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării. Misiunea principală a acestora constă în oprirea înaintării trupelor ruse.

Potrivit canalului de Telegram “Vântul de Nord”, subunitățile de asalt ale Grupării de trupe Nord din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse continuă să dezvolte o ofensivă în Regiunea Harkiv, eliberând mai multe zone din proximitatea frontierei dintre Ucraina și Rusia. Astfel, până sâmbătă seara, trupele ruse au eliberat nouă localități și 110 kilometri pătrați de teritoriu din regiune.

Deocamdată, nu există informații noi până duminică dimineața, dar luptele dintre cele două părți au continuat toată noaptea.

Partea rusă susține că, în timpul luptelor de sâmbătă, aproximativ 100 de militari ucraineni, care nu au vrut să depună armele și să se predea, au fost anihilați. De asemenea, au fost distruse: un lansator multiplu de proiectile reactive Vampire în satul Tsyrkuny, două obuziere D-20 în Vilcha și Prilipka, un obuzier D-30 în Slobozhanske, un complex BM-21 Grad în Losivka, un tun autopropulsat Bogdana cu calibrul de 155 de milimetri în Izbiskoye, un mortier de 82 de milimetri în Staritsa, un transportor blindat Cossack și o camionetă în Staritsa, două tancuri T-72 în Liptsy și Oleynikovo, precum și un mortier de 120 de milimetri în Vovchansk.

Pe direcția Vovchansk, lățimea ofensivei este de 30 de kilometri, iar adâncimea de șapte. Au fost eliberate localitățile Ogurtsovo, Pletenivka și Gatishche.

Pe direcția Liptovsky, lățimea ofensivei este de 20 de kilometri, iar adâncimea de opt. Au fost eliberate localitățile Strelechya, Pylnaya, Borisovka, Krasnoe, Oleynikovo și Morokhovets.

În cursul nopții de duminică, 12 mai, trupele ruse au executat lovituri cu rachete și drone asupra localităților Vovchansk și Harkiv, unde au fost lovite facilități militare și de infrastructură.

Comentariul autorului: Armata rusă a declanșat ofensiva în Regiunea Harkiv pe 10 mai. Aceasta este susținută de Gruparea de trupe Nord, care a fost creată în prima parte a lunii aprilie, pe teritoriile regiunilor rusești Belgorod, Kursk și Bryansk, și se presupune că dispune de aproximativ 100.000 de militari.

Trupele ruse avansează treptat pe teritoriul ucrainean, unde sunt aduse tot mai multe forțe, în încercarea de a câștiga cât mai multe puncte de sprijin. Infanteria este susținută, deocamdată, de un număr mic de echipamente, artilerie și aviație, dar în zonă sunt întrebuințate o mulțime de drone și mijloace de război electronic.

Specialiștii militari ruși și ucraineni apreciază că, pe direcția nord, trupele ruse folosesc tactici diferite față de alte direcții. Dacă, de exemplu, în Dombas, pentru înaintarea infanteriei sunt distruse mai întâi fortificațiile armatei ucrainene cu foc de artilerie și lovituri aeriene, în Regiunea Harkiv, militarii ruși au ocolit pur și simplu fortărețele Forțelor Armate ale Ucrainei și au trecut în spatele militarilor ucraineni, care au fost forțați să se predea. Acest lucru este posibil datorită saturației scăzute a liniei de apărare a unităților ucrainene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel