Slovacia vrea să cumpere din Israel șase sisteme antiaeriene Barak MX

Sistem mobile de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune Barak MX (MRSAM-M). Sursa Foto: IAI.
Sistem mobile de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune Barak MX (MRSAM-M). Sursa Foto: IAI.

Slvacia a decis să cumpere șase sisteme antiaeriene israeliene Barak MX.

Slovacia se află în faza finală a negocierilor privind achiziționarea unui sistem de apărare aeriană cu rază medie de acțiune. 

Guvernul de la Bratislava intenționează să plătească circa 800 milioane de euro în şase lansatoare ale sistemului israelian de apărare antiaeriană cu rază medie de acţiune Barak MX, a declarat miercuri la Bratislava a declarat ministrul apărării Robert Kalinak, citat de EFE, relatează Agerpres.

O baterie a sistemului Barak cu un centru de control al focului, radar și trei lansatoare capabile să transporte câte opt rachete costă 128,1 milioane de euro.

Detaliile contractului fiind încă în curs de negociere. Prețul de achiziție poate fi în mare măsură influențat de tipul de rachete pe care guvernul slovac dorește să le cumpere.

Sistemul Barak poate lansa trei tipuri diferite de rachete cu raze de acțiune diferite, în timp ce cel mai puternic are o rază de acțiune de până la 150 km. În cadrul evaluării ofertelor efectuate anul trecut de experții din cadrul Ministerului Apărării, Slovacia a solicitat rachete cu rază medie de acțiune, posibil varianta de rachete cu o rază de acțiune de 35 km.

Potrivit oficialului slovac, investiția merită, deoarece un număr mai mare de baterii va proteja întreaga Slovacie, arată cotidianul Pravda.

Ministrul apărării a reamintit că avioanele de luptă F-16 ar trebui să ajungă treptat, începând cu această vară. De asemenea, Kalinak vorbește și despre necesitatea creșterii numărului de elicoptere Black Hawk, dar și pentru extinderea comenzii pentru avioanele F-16, arată și publicația slovacă SME.

Slovacia deţinea un singur sistem sovietic de tipul S-300 PMU, pe care guvernul conservator al lui Eduard Heger l-a cedat Ucrainei la scurt timp după invazia rusă în februarie 2022.

Slovacia nu dispune în prezent de sisteme antiaeriene strategice, deoarece cooperarea cu Italia, care i-a furnizat sistemul SAMP/T, s-a încheiat în aprilie.

"În acest moment, cel mai sensibil domeniu este cel al apărării antiaeriene. Acum suntem în faza de încheiere a contractului", a declarat ministrul social-democrat.

"Am putea semna un contract pentru un sistem complet de apărare antiaeriană format din şase baterii, care ar putea acoperi în mod eficient nu doar obiective strategice, ci şi obiective civile în Republica Slovacă", a declarat ministrul, care se va deplasa săptămâna viitoare la Tel Aviv pentru a face să avanseze acordul pe care doreşte să îl încheie în acest an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel