Avioane neidentificate au atacat o bază libiană unde se aflau forțe ale Turciei. MiG-29 și Su-24, 'principalii suspecți'

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Un atac aerian a avut loc la Baza Aeriană Al Watiya, din Libia, recucerită recent de către forțele armate loiale GNA, susţinute de Turcia.

Turcia, care este implicată în războiul civil din Libia și susține GNA - guvernul recunoscut de ONU - a cunoscut în luna mai o serie de victorii. La începutul lui iunie, forțele GNA au preluat controlul asupra întregii părţi de vest a Libiei, învingând trupele rivale conduse de mareşalul Khalifa Haftar, alungate din ultimul lor bastion din regiune, oraşul Tarhuna. După aceste serii de înfrângeri, mareșalul Haftar a susținut încetarea focului în Libia.

În acest context, după recucerirea bazei de la Al Watiya, Turcia nu și-a ascuns intenția de a își întări poziția militară în țara sfâșiată de război.

Diferite rapoarte precizatu că turcii au dislocat în Libia, la două baze militare, sisteme antiaeriene americane MIM 23 Hawk.

 

Turcii ar fi pierdut trei sisteme Hawk în urma atacului LNA

 

Atacul de la Al Watiya a avut loc în noaptea dinspre 4 și 5 iulie și a fost confirmat de partea turcă. Francezii de la Opex 360 precizează că atacul a fost condus de avioane neidentificate, iar în urma acestuia ar fi fost distruse trei sisteme Hawk ale Turciei și un sistem de război electronic Kolchuga. Precizăm că, așa cum menționează și sursa citată, informația nu este confirmată oficial.

 

Haftar a atacat cu avioane rusești MiG-29 sau Su-24?

 

Partea turcă a confirmat atacul asupra obiectivelor militare ale Ankarei, dar s-a rezumat să precizeze, prin vocea unui oficial din cadrul Ministerului Apărării de la Ankara, doar că pagubele au fost minore.

Este posibil ca aeronavele neidentificate care au atacat baza militară unde se aflau sistemele Turciei să fi fost MiG-29 ori Su-24. DefenseRomania a scris încă de la finalul lunii mai că cel puțin șase avioane MiG-29 și două Sukhoi-24 au zburat în regiunea de est a Libiei, venind de la baza aeriană Hmeimim controlată de Rusia în Siria. Toate cele opt avioane ar fi fost escortate de două avioane Su-35 ale Forțelor Aeriene Ruse.

Pe de altă parte cei de la FighterJetsWorld precizează că atacul a fost condus cel mai probabil de aeronave franceze Rafale. Sursa citată mai menționează că dacă acest lucru se confirmă doar Franța și Egiptul operează cu Rafale în regiune.

Revenind la sprijinul rus acordat mareșalului Haftar, pe lângă suportul aerian oferit de ruși, și confirmat de Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM), publicația noastră a scris și despre noi dovezi ale prezenţei mercenarilor ruşi din Grupul Wagner în Libia, a căror prezenţă a tot fost negată de Federaţia Rusă.

Conflictul din Libia a cunoscut în ultimele luni implicarea tot mai puternică a unor puteri străine, iar sprijinul militar al Turciei a permis GNA să obţină o serie de succese. La rândul său, mareşalul Haftar, omul-forte din estul Libiei, este sprijinit de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel