Mareșalul Haftar este la un pas de a crea un guvern paralel în Libia. Situația în țară devine tot mai tensionată

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Luptători din Armata Națională Libiană, aflaţi sub comanda mareşalului lui Khalifa Haftar
Luptători din Armata Națională Libiană, aflaţi sub comanda mareşalului lui Khalifa Haftar

Potrivit site-ului rus "News ru" atmosfera din Libia devine din nou tensionată, ca urmare a conflictului dintre mareșalul Khalifa Belqasim Haftar și Guvernul Unității Naționale de la Tripoli cu privire la loialitatea armatei.

Posibilitatea unui conflict între vestul și estul Libiei a devenit mai probabilă săptămâna trecută, după ce Consiliului prezidențial, care este una dintre structurile de putere de la Tripoli, a emis un ordin către toate unitățile militare din țară, prin care li se cere "să respecte instrucțiunile cu privire la promovări, formarea forțelor și unităților armate, numirea comandanților districtelor militare și alte modificări".

Consiliul prezidențial și-a confirmat exercitarea tuturor puterilor comandantului suprem al forțelor armate în conformitate cu acordurile Forumului de dialog politic libian, care este format din membrii autorității. Inițiativa Consiliului prezidențial nu a îndeplinit aprobarea forțelor loiale lui Haftar, care, fără avertisment, au făcut o serie de modificări la nivelul conducerii armatei, printre care înlocuirea comandantului forțelor terestre și a șefului statului major al forțelor aeriene.

Haftar a declarat în timpul paradei militare de la Benghazi, cu ocazia aniversării a 81 de ani de la fondarea armatei libiene, că forțele sale nu se vor supune "teroriștilor și invadatorilor". În urma acestei mișcări, Haftar, care este susținut de Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Egipt, a fost acuzat că a încercat să execute o lovitură de stat și să submineze acordul.

Haftar consideră că problema unificării forțelor armate ar trebui rezolvată după alegerile prezidențiale și parlamentare, programate pentru decembrie 2021.

Trimisul special al secretarului general al Națiunilor Unite în Libia, Jan Kubis, a subliniat pericolele conflictului, menționând că părțile interesate nu au luat măsurile necesare, în pofida acordului de organizare a alegerilor prezidențiale, iar vina pentru aceasta revine forțelor străine.

 

Haftar devine tot mai ostil față de guvernul condus de premierul Dabaiba

 

Site-ul rus observă că, deși Abdel Hamid Dabaiba a fost ales printr-o decizie a Forumului de dialog politic libian, care a avut loc sub auspiciile Națiunilor Unite și a reunit reprezentanți din estul și vestul libian, forțele lui Haftar l-au provocat în mai multe rânduri. Cu o lună în urmă, forțele lui Haftar pur și simplu au încălcat inițiativa Consiliului prezidențial ce interzice desfășurarea sau circulația unităților militare în Libia fără notificare oficială.

Expertul rus în problemele Orientului Mijlociu, Grigory Lukyanov, consideră că conflictul dintre Haftar și noile autorități se pregătește de mult timp, iar Haftar are nevoie de fonduri și instrumente care să-i permită să-și mențină proprietatea și resursele economice aflate sub controlul familiei sale, știind că fiii săi controlează diferite active în estul Libiei, cum ar fi proiectele de infrastructură și o serie de terenuri.

Grigory Lukyanov consideră că condițiile propuse de americani, Națiunile Unite și alți mediatori internaționali, inclusiv Germania, nu satisfac pe deplin sponsorii lui Haftar, în special Egiptul și EAU. Aceste țări arabe duc o politică oarecum restrictivă, promovând, pe de o parte, procesul de negociere, dar, pe de altă parte, nu văd necesitatea accelerării procesului de dezarmare și eliminare a forțelor loiale acestuia.

"News.ru" a precizat că Haftar profită de situația actuală și a intrat într-un conflict cu cabinetul de la Tripoli. Succesul lui Dabaiba depinde în mod direct de capacitatea de a rezolva mai multe probleme-cheie pentru tranziția la o nouă etapă a soluționării politice, printre care stabilirea unei ierarhii unice pentru gestionarea forțelor armate și revenirea forțelor loiale lui Haftar în rândurile forțelor guvernamentale.

 

Mareșalul mimează interesul pentru alegeri, urmărind de fapt consolidarea controlului

 

Jalal Harchaoui, cercetător la Institutul elvețian pentru inițiativa globală, a declarat că Haftar susține desfășurarea alegerilor. Această narațiune este esențială pentru strategia lui Haftar, care îi permite să restabilească canalele de comunicare cu Statele Unite și să submineze credibilitatea lui Dabaiba și a altor figuri pro-turce din Tripoli.

Analistul consideră că Haftar își dă seama că șeful guvernului de la Tripoli dorește să rămână la putere cât mai mult timp posibil, așa că încearcă să se promoveze ca democrat liberal angajat în ideea de libertate și alegeri corecte. De fapt, Haftar folosește ideea alegerilor fără să creadă în fezabilitatea și importanța lor, iar acest lucru este evident în încercarea sa de a-și consolida puterea în zone aflate sub controlul său, cum ar fi Cirenaica, precum și în unele părți din Fezzan.

Sub presiunea Națiunilor Unite, a Statelor Unite și a Băncii Centrale locale, unele concesii au fost oferite lui Haftar. Aceasta înseamnă că situația financiară a lui Haftar s-a îmbunătățit semnificativ de când Dabaiba a fost aprobat ca prim-ministru în martie.

În absența unui buget oficial, fragila coeziune politică din regiunea Tripoli se prăbușește treptat, crescând în fiecare săptămână riscul conflictului în nord-vestul Libiei, care servește intereselor lui Haftar. În practică, Haftar va profita probabil de blândețea administrației lui Joe Biden și a noului trimis special al ONU, pentru a forma un nou guvern paralel în Cirenaica. Probabil că asta a încercat să facă în aprilie 2020, dar eforturile Rusiei, Egiptului și Statelor Unite au împiedicat implementarea schemei sale. Acum situația pare potrivită pentru a încerca din nou, ceea ce poate perturba organizarea alegerilor în zone aflate sub controlul forțelor sale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel