Activitatea în sine reprezintă o amplă acțiune de afișare a forței cu utilizarea muniției reale de luptă. Saddam Haftar, "comandantul operațiilor forțelor terestre", a supravegheat pregătirea militarilor, amenajările, echipamentele militare și logistice la locațiile exercițiului înainte de lansarea acestuia în orașul Sirte.
Această pregătire vine într-un moment în care presa libiană a relatat că trupele lui Haftar se pregăteau să desfășoare o paradă militară majoră în mai multe locații militare din Sirte și Al-Jufra.
Surse de securitate din orașul Sirte au dezvăluit că "trei miliții afiliate lui Haftar vor participa la parada militară, și anume Brigada Tariq bin Ziyad, condusă de Saddam, Brigada 106, condusă de Khaled Haftar, și Brigada 128, condusă de Hassan Al-Zadma", confirmând că mai multe convoaie de vehicule și echipamente militare aparținând lui Haftar au început să sosească din 28 ianuarie la Baza Qardabiya.
February Channel, apropiat Guvernului de Unitate Națională de la Tripoli, a publicat (13.02) un videoclip pe paginile sale oficiale, prezentând un convoi militar despre care susținea că este "afiliat milițiilor lui Haftar care se îndreptau spre orașul Sirte".
Implicarea Moscovei
February Channel a publicat anterior (11.02) un videoclip care arăta o serie de tancuri rusești T-72 care au ajuns la sediul miliției Tariq bin Ziyad, venind din Rusia, prin intermediul portului Tobruk".
Moscova a menținut o prezență militară în Libia după participarea sa la sprijinirea agresiunii lui Haftar împotriva capitalei, Tripoli, în 2019 și 2020, prin grupul "Wagner", care își are sediul principal la baza Al-Qardabiya din orașul Sirte și baza Al-Jafra.
Din august 2023, ministrul adjunct rus al Apărării, Yunus Bek Yevkirov s-a întâlnit la Benghazi de patru ori cu Haftar, pe fondul discuțiilor tot mai mari despre dorința Rusiei de a construi o "legiune ruso-africană" și utilizarea Libiei drept rampă de lansare pentru o serie de țări africane în care Moscova urmărește să își mențină o prezență militară.
Haftar a vizitat Moscova la sfârșitul lunii septembrie și s-a întâlnit cu ministrul rus al apărării, Serghei Lavrov. Surse libiene au dezvăluit anterior că Haftar urmărea să semneze un acord comun de apărare cu Moscova, în baza căruia acesta ar obține tehnologii și echipamente militare moderne, inclusiv drone. În schimb, Moscova ar urma să obțină locații militare pentru a-și consolida prezența militară în Libia.
În lumina preocupării tot mai mari occidentale cu privire la incursiunea rusă în Libia, ziarul britanic The Times a dezvăluit, la sfârșitul lunii ianuarie, îngrijorarea europeană cu privire la planurile Moscovei de a construi o bază pentru submarine nucleare într-un port din estul țării, printre porturile probabile fiind menționate Sirte și Ras Lanuf.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News