Embargoul asupra vânzărilor de arme în Libia, prelungit până în 2023

Eduard Pascu |
Data publicării:

Uniunea Europeană a decis să prelungească cu doi ani, până la 13 martie 2023, misiunea sa navală IRINI însărcinată să controleze respectarea embargoului ONU asupra vânzărilor de arme în Libia, au anunţat miercuri doi responsabili europeni citaţi de AFP.

Prelungirea misiunii va fi confirmată lunea viitoare, cu prilejul reuniunii miniştrilor afacerilor externe ai UE pentru "a ajuta procesul de pace din Libia", au precizat ei, transmite Agerpres.

Şeful diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, este aşteptat joi la Roma pentru o vizită la cartierul general al operaţiunii IRINI şi discuţii cu şeful guvernului italian şi ministrul apărării.

El se va deplasa vineri la baza aeriană Sigonella din Sicilia şi se va îmbarca la bordul uneia dintre navele operaţiunii, Berlin, au declarat aceleaşi surse.

Douăzeci şi patru din cele 27 de state ale UE contribuie la operaţiunea IRINI în care sunt angajate în prezent patru nave militare, şase avioane şi sateliţi.

Guvernul german a anunţat miercuri că îşi va prelungi participarea la misiunea IRINI în Marea Mediterană, precum şi la operaţiunea antipiraterie Atalanta până în aprilie 2022.

Germania va continua să furnizeze, potrivit DPA, 300 de militari, o navă şi o aeronavă de recunoaştere pentru misiunea IRINI.

În ultimul an, au avut loc peste 2.300 de controale pe mare, în porturi şi aeroporturi şi 22 de rapoarte de încălcare au fost trimise comitetului de sancţiuni al ONU. Nicio ţară UE nu a fost implicată în aceste rapoarte, a precizat unul dintre cei doi responsabili europeni.

Nouă încălcări erau în favoarea Guvernului de Uniune Naţională (GNA) de la Tripoli, recunoscut de ONU, şi 12 în beneficiul lui Khalifa Haftar, omul forte din estul ţării, au precizat responsabilii europeni.

UE a sancţionat în septembrie 2020 un armator turc, un armator libanez şi o companie aeriană din Kazahstan implicată în aceste încălcări. De asemenea, a fost vizat de sancţiuni Evgheni Prigojin, apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi patron al grupului de mercenari Wagner, angajat în Libia.

Operaţiunea IRINI, lansată pe 31 martie 2020, dispune de un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU. Zona sa de operare a fost îndepărtată de rutele migranţilor din Libia şi misiunea sa a fost limitată la controlul embargoului asupra armelor şi produselor petroliere.

Un grup de experţi al ONU a ajuns la concluzia că embargoul este de o "ineficienţă absolută" într-un raport publicat pe 16 martie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel