O altă ipoteză în cazul sistemului rusesc Pantsir-S1 din Libia. SUA ar fi intrat în posesia a două sisteme

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

La începutul acestui an, DefenseRomania a precizat, citând publicaţia The Times, că un sistem de apărare antiaeriană Pantsir-S1 (rusă Панцирь-С1, cod NATO SA-22 Greyhound), confiscat anul trecut de Forțele Armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), în urma unor confruntări militare, a fost transportat intact către o bază aeriană americană din Germania. Recent, publicaţia StrategyPage a relatat că militarii turci au capturat în Libia un al doilea sistem rusesc Pantsir-S1. După capturare, turcii au pus sistemul la dispoziţia militarilor americani, acesta fiind transportat pe același traseu ca primul - Libia-Germania-SUA.

La începutul acestui an, în mai multe publicaţii mass-media internaţionale au apărut informații că Armata Statelor Unite a intrat în posesia unui sistem de apărare antiaeriană mobil Pantsir-S1E, fabricat în Rusia. Sistemul era confiscat, încă din anul 2019, de Forțele Armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), în urma unor confruntări militare, a fost transportat intact către o bază aeriană Ramstein din sud-vestul Germaniei.

La scurt timp după publicarea acestor informaţii, relatate în premieră de ziarul The Times, pe marginea acestui subiect au apărut mai multe ipoteze, niciuna nefiind confirmată în mod oficial.

O primă ipoteză cu privire la sistemul Pantsir-S1E confiscat încă din anul 2019 – un trofeu de război aşa cum mulţi l-au considerat – a fost lansată de revista americană Popular Mechanics.

Sursa citată a sugerat ca sistemul rusesc urma să fie transportat în Statele Unite, în incita bazei aeriene Wright Patterson din Ohio.

Publicaţia Popular Mechanics preciza că baza nu a fost aleasă întâmplător, ci în mod intenţionat, deoarece găzduieşte Centrul Naţional de Informaţii Aeriene şi Spaţiale al Forţelor Aeriene SUA – specializat în studiul armelor străine capturate, furate sau achiziţionate în alt mod.

După informaţiile apărute în revista Popular Mechanics, cotidianul The Africa Report a venit cu o altă ipoteză şi anume că între Statele Unite şi Turcia a apărut, la scurt timp după confiscarea sistemului Pantsir-S1E, o adevărată competiţie cu privire la cine are dreptul să intre în posesia acestui sistem.

Confiscarea bateriei Pantsir-S1E a oferit acces la informații cheie despre tehnologia militară a Rusiei, ceea ce a declanșat o competiţie între Turcia și Statele Unite cu privire la ce țară va prelua custodia acestui set de informaţii tehnice militare pe care acest sistem îl oferă.

În mai 2020 Forțele Armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, au preluat controlul asupra unei baze aeriene din sud-vestul capitalei Tripoli, reuşind ca în urma operaţiunii militare să intre în posesia unui sistem de apărare aeriană Pantsir-S1 care aparţinea Forţelor Armatei Naționale Libiene (LNA).

 

Nu unul, ci două sisteme Pantsir-S1 au ajuns în mâna Armatei SUA. Adevăr sau o pură speculaţie?


Publicația StrategyPage susține într-un articol publicat pe 14 martie că militari turci, dislocaţi în Libia, au capturat un al doilea sistem de rachete Pantsir-S1. După capturare, turcii au pus sistemul la dispoziţia militarilor americani, acesta fiind transportat pe același traseu ca primul - Libia-Germania-SUA.

Mai târziu, informaţiile au fost confirmate şi de Avia.pro – publicaţie rusă cunoscută pentru propagarea de informaţii false. 

Experții militari ruși citaţi de publicaţia Avia.pro spun că al doilea sistem Pantsir-S1 este diferit de primul, deoarece primul – cel capturat în 2019 – a fost o versiune de export – aspect relatat pe larg la momentul respectiv. Cu toate acestea, cel de-al doilea sistem Pantsir-S1, care ar fi ajuns în mâinile Armatei SUA – cele două surse media nu prezintă dovezi pentru cele susţinute – nu este o versiune de export, ci o versiune care se afla în dotarea Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse. 

Publicaţia Avia.pro avansează cu speculaţiile şi susţine că de acum înainte, obiectivul armatei SUA este clar - un studiu complet al celui de-al doilea sistem de rachete antiaeriene. Este de aşteptat că studierea celui de-al doilea Pantsir-S1 să ofere Pentagonului date şi informaţii de capacitățile sistemului, dar și detalii despre punctele slabe ale acestuia.

Dacă informaţiile sunt adevărate, putem presupune că Armata SUA a intrat şi în posesia unei versiuni mai avansate a sistemului de rachete Pantsir-S1, dar dacă nu, rămâne o speculaţie de care unele publicaţii mass-media din zona apărării vor profita.

Dacă în privinţa primului sistem Pantsir-S1informaţiile sunt cât de cât clare – a fost o versiune de export cumpărată de Emiratele Arabe Unite (EAU) şi oferită mareşalului Haftar,  în cazul celui de-al doilea, informaţiile sunt neclare în totalitate: Ce caută un o versiune rusă a sistemului Pantsir-S1 în Libia? Cine îl opera? Când a fost capturat? Care era starea tehnică a sistemului la momentul capturării?

De remarcat faptul că, aproape toate sisteme Pantsir-S1 distruse în Libia, au fost achiziționate de Emiratele Arabe Unite din Rusia (aproximativ 50 de unități în versiunea Pantsir-S1E instalate pe un camioane Rheinmetall Man SX 45 8x8), iar o parte dintre acestea au fost puse la dispoziţia forţelor paramilitare ale mareşalului Haftar.

La momentul capturării sistemului Pantsir-S1, forţele paramilitare ale mareşalului Haftar erau implicate într-o ofensivă militară pentru a captura Tripoli de la Guvernul Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU şi sprijinit de Turcia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel