Libia: Șase avioane MiG-29 au fost transferate de la baza aeriană rusă Khmeimim către armata lui Haftar (Foto)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia continuă să susţină şi să ofere suport militar forţelor Armatei Naționale Libiene (LNA), aflate sub conducerea mareșalului Khalifa Haftar. Acest lucru a fost reconfirmat în ultimele două zile când au apărut, atât pe mai multe site-uri de profil din domeniul apărării, cât şi pe platformele de socializare, imagini din satelit cu mai multe avioane de fabricaţie rusească, transferate într-o bază militară aeriană a forţelor LNA. 

Informaţiile apărute în spaţiul online, confirmate ulterior şi de oficiali ai Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU, sugerează că șase avioane de vânătoare MiG-29 și două Su-24 au fost transferate din Siria în Libia.

La 21 mai 2020, Brian Castner, membru al Amnesty Internaţional, a postat pe Twitter o imagine din satelit, realizată pe 19 mai, a bazei aeriene Al Jufrah, situată în centrul Libiei. În imagine se poate observa un avion de vânătoare MiG-29 Fulcrum - remorcat de un camion pe una din pistele de aterizare a bazei Al Jufrah. 

Potrivit publicaţiei The Drive, analiştii săi OSINT, care se ocupă de secţiunea The War Zone, vor căuta să intre în posesia mai multor imagini din satelit pentru a încerca să confirme în continuare cât de multe dintre aceste avioane de vânătoare, precum și orice alte tipuri de aeronave, exista în baza aeriană al Al Jufrah.

Ministrul libian de Interne al Guvernului de Uniune Naţională (GNA), Fathi Bashagha, a declarat joi pentru Bloomberg că a primit informații despre faptul că cel puțin șase avioane MiG 29 și două Sukhoi 24 au zburat în regiunea de est a Libiei, venind de la baza aeriană Hmeimim controlată de Rusia în Siria. Toate cele opt avioane ar fi fost escortate de două avioane SU-35 ale Forțelor Aeriene Ruse. 

Potrivit lui Bashagha, aceste avioane au fost localizate anterior la baza aeriană Khmeimim, aparținând Forțelor Armate Ruse. Până în acest moment nu este clar dacă avioanele erau parte a unei noi achiziţii a forţelor (LNA) sau dacă deja aparţineau armatei mareșalului Khalifa Haftar, dar fuseseră aduse în Siria pentru reparații.

Este demn de remarcat faptul că Libia, în ansamblu, este supusă unui embargou internațional privind livrările de armament, dar Națiunile Unite au demonstrat, în mod repetat, că statele care susţin GNA și LNA au încălcat cu bună ştiinţă aceste interdicții. În prezent, principalul susţinător al GNA este Turcia, în timp ce armata mareșalului Khalifa Haftar, care are cartierul general în estul orașului Benghazi și controlează o mare parte din restul țării, se bucură de sprijin din partea Rusiei, Emiratelor Arabe Unite și Egiptului.

La scurt timp după transferul avioanelor de vânătoare către LNA, Haftar a anunțat că plănuieşte cea mai mare operațiune aeriană din Libia. Potrivit comandantului Forței Aeriene LNA, Saqr Al-Jaroushi, operațiunea va fi îndreptată împotriva Turciei.

The Drive precizează că mai multe rapoarte, neconfirmate în mod oficial, sugerează că Belarusul, un aliat al Rusie și o țară care este cunoscută pentru furnizarea de aeronave militare către ţări cu regimuri controversate şi aflate sub embargouri internaționale privind armele, precum Siria, ar fi putut furniza avioanele. De menționat, de asemenea, că în 2016 au existat rapoarte că Egiptul, precum și Sudanul, au furnizat avioane de luptă către LNA. Forțele Aeriene Egiptene, care au desfăşurat în mod direct operațiuni militare în Libia, în sprijinul lui Haftar, operează și versiuni avansate ale aeronavelor MiG-29M, mai precizează The Drive.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel