Turcia a acceptat retragerea mercenarilor sirieni din Libia

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Site-ul web "Sky News Arabia" a relatat recent că s-a ajuns la un acord între Turcia și SUA privind retragerea mercenarilor sirieni de pe teritoriul libian.

Sursele au confirmat că au avut loc discuții majore la nivelul ambasadorilor turci și americani din Libia cu privire la necesitatea înlăturării mercenarilor și că, pe 16 martie,  s-a convenit că acest lucru va avea loc în termen de două săptămâni.

Avioanele de la Afriqiyah Airways și avioane turcești vor transporta mercenarii de la Aeroportul Internațional Mitiga în Turcia și apoi în Siria.

Un responsabil de securitate din Tripoli a declarat pentru "Sky News Arabia" că toți mercenarii sirieni au fost plasați într-un lagăr la vest de orașul Tripoli, pentru a facilita transferul lor în loturi către aeroportul Mitiga. Aceasta a adăugat că avioane turcești și libiene îi vor transporta într-un oraș de frontieră din Turcia, urmând ca ulterior să fie transferați în orașul sirian Afrin.

Sursa a explicat că se așteaptă ca primele zboruri să decoleze în următoarele zile și că există deja informații că aeroportul Mitiga a primit o cerere de pregătire pentru organizarea plecării mercenarilor sirieni.

De asemenea, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a informat că au fost transmise ordine turcești mercenarilor sirieni din Libia pentru a se întoarce în Siria, într-o nouă evoluție pe scena libiană, și după repetate cereri pentru ca Ankara să-și retragă mercenarii.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a legat ordinele turcești de presiunile americane și arabe pentru a dovedi, de asemenea, bunăvoință guvernului egiptean că Ankara dorește din nou apropierea.

La începutul lunii decembrie 2020, trimisul interimar al Națiunilor Unite în Libia, Stephanie Williams, semnala prezența a 20.000 de "militari străini și mercenari" în Libia, considerând că este o "teribilă" încălcare a suveranității naționale, precum și faptul că există 10 baze militare în Libia, care sunt operate parțial sau complet de forțe străine și mercenari.

Ulterior, pe 22 decembrie 2020, Turcia a anunțat asigurarea cadrului legal pentru dislocarea militarilor, experților și mercenarilor săi pentru o perioadă de 18 luni. Turcia a trimis drone, instructori și consilieri militari în Libia în temeiul unui acord militar semnat cu Guvernul Acordului Național și a trimis și mercenari sirieni, potrivit experților ONU.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel