Fiul generalului libian Khalifa Haftar a efectuat o vizită strategică secretă în Israel, la întoarcerea sa din Emiratele Arabe Unite

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Generalul Khalifa Haftar, care conduce Armata Națională Libiană (ANL)
Generalul Khalifa Haftar, care conduce Armata Națională Libiană (ANL)

Analistul israelian pe probleme de securitate și informații Yossi Melman a dezvăluit detalii despre o vizită secretă a lui Saddam Haftar, fiul generalului-maior libian Khalifa Haftar, în Israel, săptămâna trecută.

Într-un articol publicat în cotidianul ebraic Haaretz, Yossi Melman a susținut că vizita a avut loc într-un avion de lux dedicat transportului familiei lui Khalifa Haftar, menționând că acesta a aterizat pe aeroportul Ben Gurion, luni (02.11), venind din Dubai.

Avionul a rămas pe pistă aproximativ 90 de minute, apoi și-a continuat zborul spre Libia.

Melman, citând surse militare și diplomatice israeliene, a precizat că fiul lui Haftar a solicitat sprijin militar și diplomatic de la statul evreu, în schimbul normalizării relațiilor, dacă se va forma un guvern de reconciliere și se va restabili unitatea națională după alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 24 decembrie.

Melman a subliniat că Saddam Haftar se bucură de asistența companiilor de relații publice și a consilierilor strategici din Franța și Emiratele Arabe Unite, iar angajații care reprezintă familia Haftar lucrează într-o instituție înregistrată în Emirate care cuprinde israelieni.

Analistul israelian a afirmat că în ultimele săptămâni, în cadrul pregătirilor pentru alegeri, premierul libian Abdel Hamid Dabaiba (în guvernul de la Tripoli) a luat legătura cu generalul Haftar și cu fiul său Saddam.

Melman a susținut că serviciile de informații din EAU încurajează părțile menționate să formeze un guvern de unitate națională care să conducă la reconciliere națională. SUA și Uniunea Europeană încearcă, de asemenea, să realizeze acest lucru, iar Israelul sprijină această idee, care ar putea contribui la stabilirea relațiilor diplomatice cu Libia.

Generalul Haftar dorește să conducă noul guvern din Libia, dar știe că șansele lui de a face acest lucru sunt mici. La fel și Saif al-Islam Gaddafi, care a fost eliberat din închisoare în 2017, joacă, de asemenea, aceeași carte.

Se spune că fiul lui Gaddafi face aceste eforturi pentru că este căutat de Curtea Penală Internațională de la Haga pentru crime de război. Între timp, în curțile federale americane au fost intentate procese civile împotriva generalului Haftar pentru crime de război, încălcări ale drepturilor omului și tortură.

În schimb, șansele lui Saddam Haftar sunt mai mari decât cele ale tatălui său, în ciuda faptului că, la fel ca mulți lideri libieni, este implicat în acte de corupție și duce un stil de viață ostentativ. La nunta lui în urmă cu un an, acesta a oferit invitaților săi cadouri în valoare de 10 milioane de dolari.

Analistul israelian a concluzionat că dacă Saddam Haftar joacă un rol major în guvernul de unitate (dacă se formează într-adevăr un astfel de guvern), șansele ca Libia să stabilească relații diplomatice cu Israelul vor crește, fiind încurajată de Egipt, Emiratele Arabe Unite și administrația președintelui Joe Biden.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel