Turcia a furnizat tancuri principale de luptă M60 către Libia

S.I. Catalin |
Data publicării:

Publicaţia Military Leak precizează că Turcia a desfășurat în Libia un număr necunoscut cu exactitate de tancuri principale de luptă M60 fabricate de SUA în sprijinul Forțelor Armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA).

Sursa citată precizează că Turcia a transferat în mod constant mai multe sisteme de arme către GNA, cum ar fi vehiculul blindat Kirpi, care nu a reușit să aibă un impact strategic asupra conflictului și chiar au fost considerate ineficiente după că au fost distruse şi capturate de  către forţele paramilitare ale Armatei Naționale Libiene (LNA), aflate sub conducerea mareșalului Khalifa Haftar care încearcă ca cucerească Tripoli, capitala Libiei.

LNA operează în momentul de faţă mai multe tancuri T-54/55, T-60 și T-72 construite în Rusia, precum și mai multe rachete antitanc ghidate.

Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat sprijinul față de GNA. Prin urmare, Turcia a furnizat drone, vehicule blindate și muniţie către Forțelor Armate ale GNA.

Turcia a trimis între 5.000-15.000 de mercenari sirieni pentru a contribui la întărirea unei prezenţe militare sporite, în special în bazele militare din apropierea Tripoli, dintre care: baza Al-Yarmouk din Tripoli, baza Sidi Bilal din Tripoli (Unde Trupele siriene și turce au fost văzute de mai multe ori), aeroportului Mitiga din Tripoli, baza navală Tripoli, baza aeriană Al Watiya la vest de Tripoli, o bază de drone turcești fiind construită tot în apropiere de Tripoli.

Forțele armate turce continuă să ofere instruire personalului militar al armatei libiene ca parte a unui acord încheiat între Ankara şi GNA.

Fotografiile publicate de Ministerul turc al Apărării au arătat că libienii sunt antrenați pe cel puțin trei tancuri M60A1. Armata libiană nu a operat niciodată tancuri M60, dar Turcia, principalul susținător al GNA, are un număr mare de tancuri M60.

 Deși, nu se știe încă dacă tancurile trimise în Libia sunt modelul vechi M60 sau variantă îmbunătățită de turci, cunoscută sub denumirea de Sabra MK II. Armata turcă deține peste 1.500 de tancuri principale de luptă M60. Cele mai multe dintre acestea au fost actualizate de către Israel la standardul Sabra Mk II. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel