Consiliul de Securitate al ONU cere retragere trupelor străine şi a mercenarilor din Libia

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Consiliul de Securitate al ONU a cerut vineri, într-o declaraţie aprobată în unanimitate, "retragerea fără întârziere a tuturor forţelor şi mercenarilor străini din Libia", salutând totodată validarea miercuri de către parlament a noului guvern unificat, transmite AFP.

,,Consiliul de securitate solicită tuturor părţilor să pună în aplicare pe deplin acordul de încetare a focului (din 23 octombrie) şi îndeamnă statele membre să respecte şi să susţină punerea pe deplin în aplicare a acordului", se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.

Potrivit ONU, aproximativ 20.000 de soldaţi şi mercenari se aflau încă în Libia la sfârşitul anului 2020, iar până în prezent nu a fost observată nicio mişcare de retragere.

,,Consiliul de Securitate solicită respectarea deplină a embargoului ONU asupra armelor de către toate statele membre, în conformitate cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate", se mai arată în declaraţie.

Acest embargo, impus în 2011, a fost încălcat în mod regulat ani de zile, potrivit experţilor ONU. Raportul anual al acestor experţi urmează să apară în zilele următoare.

În trecut, aceşti experţi au denunţat în special prezenţa în Libia a mercenarilor ruşi, a soldaţilor turci şi a grupărilor armate formate din sirieni, ciadieni şi sudanezi.

"Consiliul de Securitate recunoaşte necesitatea planificării dezarmării, demobilizării şi reintegrării grupărilor armate, precum şi a reformei sectorului de securitate şi a instituirii unei arhitecturi de securitate incluzive, sub conducere civilă, pentru întreaga Libiei", potrivit declaraţiei menţionate. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel