Turcia urmăreşte să-şi întărească prezenţa militară în Libia. Ministrul turc al apărării, negocieri militare de nivel înalt cu GNA

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, şi şeful statului-major al Turciei, Yasar Guler, s-au deplasat vineri la Tripoli pentru a discuta despre cooperarea militară cu Guvernul de Uniune Naţională (GNA) din Libia, Ankara fiind principalul aliat al acestuia, informează AFP.

,,Negocierile care s-au derulat în prezenţa delegaţiilor militare de nivel înalt ale celor două ţări au vizat (...) aspecte ale cooperării militare şi securitare", anunţă GNA într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Această cooperare se înscrie în cadrul de punere în aplicare a memorandumului din domeniul militar şi securitar semnat în noiembrie 2019 de Tripoli şi Ankara, precizează comunicatul.

S-a discutat de asemenea despre o "coordonare" între ministerele apărării ale celor două ţări şi "deschiderea de centre de formare pentru construirea unei armate profesioniste", potrivit aceleiaşi surse.

Vizita celor doi înalţi responsabili turci a avut loc după ce la 17 iunie ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a efectuat o vizită surpriză la Tripoli, unde îşi are sediul GNA, pe care Ankara îl susţine în conflictul cu forţele mareşalului Khalifa Haftar din estul Libiei. Cavusoglu a fost însoţit de ministrul de finanţe Berat Albayrak şi de şeful serviciilor de informaţii Hakan Fidan.

Libia traversează o perioadă haotică de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, iar bătălia pentru Tripoli a dus la o implicare sporită a puterilor străine.


Vizita şefului diplomaţiei turce la Tripoli a fost şi un prilej de evidenţiere a "întoarcerii companiilor turceşti" în Libia, potrivit GNA. Înainte de 2011, firmele de construcţii turceşti ocupau o parte importantă din piaţa libiană, dar proiectele au fost abandonate după răsturnarea regimului Gaddafi.

 

Turcia vrea să-şi sporească prezenţa militară în Libia



Luna trecută precizăm că Turcia poartă negocieri cu Guvernul Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, în vederea folosirii de către forţele armate turce a două baze militare în Libia, în nordul Africii.

Conform informaţiilor obţinute de Reuters, Turcia poarta negocieri pentru baza navală de la Misrata şi pentru baza aeriană de la Al Watiya, recucerită recent de către forțele armate loiale GNA, susţinute de Ankara.

Totodată, Reuters preciza, la momentul respectiv, că nicio decizie definitivă nu a fost luată în acest sens. Ankara intenţionează să înființeze o bază militară în portul strategic Misrata și să folosească, de asemenea, bază aeriană al-Watiya, situată la sud de capitala Libiei, Tripoli.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel