Rusia continuă acțiunile obscure în Siria și Libia. Moscova recrutează tineri care să se alăture mercenarilor Wagner Group

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Forțele ruse staționate în baza siriană Hmeimim, în guvernatul Latakia, au cerut grupurilor lor armate afiliate să recruteze aproximativ 400 de tineri sirieni pentru a-i trimite în Libia. Scopul este de a sprijini Armata Națională Libiană (LNA), condusă de generalul Khalifa Haftar, în protejarea instalațiilor petroliere pe care le controlează.

Știrea a fost furnizată marți, 18 mai, de către cotidianul "Al-Araby Al-Jadeed", pe baza informațiilor dezvăluite de surse "proprii". Potrivit acestora, Moscova a cerut sprijin mai ales Corpului V, considerat aripa armată a Moscovei în Siria. În acest sens, în ultimele cinci zile au fost recrutați peste 170 de tineri, 35% civili și în majoritate din Latakia și periferia Hama, un oraș din centrul Siriei, cărora li s-a cerut să se alăture celorlalți mercenari trimiși de Moscova, aparținând așa-numitei companii Wagner.

Potrivit surselor, cererea de recrutare a celor aproximativ 400 de tineri a venit după încetarea contractelor altor 300 de luptători sirieni, de asemenea, membri ai Corpului V. Aceștia au fost trimiși pe fronturile de luptă libiene în urma ofensivei lansate de Haftar pe 4 aprilie 2019, menită să cucerească capitala Tripoli.

În acest moment, tensiunile din Libia par să fi scăzut, iar părțile în luptă, Armata Națională Libiană (LNA) și armata de la Tripoli subordonată Guvernului de Acord Național (GNA), s-au angajat la un acord de încetare a focului, semnat la 23 octombrie 2020.

 

Cât plătesc rușii tinerilor care le vor apăra interesele în zonele de conflict

 

În pofida sfârșitului luptelor, totuși, Moscova continuă să-și susțină generalul aliat libian. Potrivit Al-Araby Al-Jadeed, forțele ruse oferă tinerilor recruți două tipuri de contracte. Primul, cu o durată de trei luni, prevede un salariu de 1.200 de dolari pe lună, în timp ce al doilea, de cinci luni, stipulează un salariu lunar de 1.300 de dolari, cu un avans de 500 de dolari acordat familiei luptătorului înainte de plecare. Recruții trebuie să aibă vârste cuprinse între 20 și 44 de ani și, pentru a fi selectați, nu trebuie să fi avut vreo leziune care să fi condus la dizabilități. Data plecării nu este specificată până la atingerea numărului necesar cerut de Moscova.

Potrivit cotidianului, Rusia a recrutat 350 de tineri luptători și în cadrul Brigăzii Al-Quds (Ierusalim), în ultimele zile, după ce acest grup, împreună cu altele pro-ruse, au suferit pierderi în cursul atacurilor și ambuscadelor comise de Statul Islamic în regiunea deșertului sirian. În acest caz, recruții nu sunt trimiși în Libia, ci sunt chemați să sprijine forțele Damascului și Moscovei în noi posturi de monitorizare, care se așteaptă să fie stabilite în estul guvernoratului Homs. O sută de tineri, pe de altă parte, vor urma un curs de pregătire militară la periferia Alepului, pentru a fi apoi trimiși în sud-vestul regiunii Deir Ezzor, pentru a face față amenințării teroriste continue.

Moscova a fost în mod repetat acuzată că a recrutat și instruit bărbați pentru a fi trimiși pe fronturile de luptă libiene, în sprijinul generalului Haftar, însă toate acuzațiile au fost negate sistematic de partea rusă. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat pe 7 septembrie 2020 că astfel de acuzații nefondate au fost răspândite în mare parte de mass-media turcă și occidentală și că, dimpotrivă, Moscova s-a angajat să promoveze inițiativele de pace, pe baza unei încetări a focului "imediate, permanente și necondiționate”. 

 

Americanii monitorizează Wagner Group

 

Forțele americane au monitorizat în mod constant mișcările companiei Wagner, o firmă militară privată din Rusia, și au semnalat trimiterea avioanelor rusești la baza al-Jufra, inclusiv a aeronavelor de luptă MiG-29 și Su-24. Potrivit unui raport al Pentagonului din 2 septembrie 2020, de la prima desfășurare în Libia în 2019, acest grup militar a furnizat materiale de război și a instruit bărbați, provocând "pierderi semnificative" milițiilor aliate cu Tripoli. În acest sens, armata SUA a acuzat Rusia că a trimis cel puțin 14 avioane de război la o bază aeriană libiană, susținând că acestea au fost revopsite în Siria pentru a-și ascunde originea rusă.

Până în prezent, în ciuda evoluțiilor la nivel politic, există aproximativ 20.000 de luptători străini în Libia, care se află în principal în bazele Sirte, al-Jufra și al-Watiya. Această prezență încalcă acordul din 23 octombrie 2020, prin care părțile libiene angajate în luptă au căzut de acord ca forțele străine și mercenaril să părăsească Libia în termen de 90 de zile de la semnarea documentului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel