Mercenarii sirieni care au luptat în Libia și Nagorno-Karabah se plâng că nu au fost plătiți

Eduard Pascu |
Data publicării:

Sirienii recrutaţi de Turcia şi de grupuri ruse pentru a lupta în Libia şi în Nagorno-Karabah au fost "exploataţi" şi nu au primit indemnizaţiile promise, afirmă ONG-uri care militează pentru apărarea drepturilor omului în Siria într-un raport publicat joi, relatează AFP.

Turcia, sponsorul grupurilor rebele siriene în nord-vest, şi Rusia, marele aliat al regimului lui Bashar al-Assad, au susţinut tabere opuse în conflictele din Libia şi Nagorno-Karabah şi sunt acuzate că au trimis aici mii de mercenari recrutaţi în Siria, transmite Agerpres.

Centrul sirian pentru justiţie şi responsabilitate (SJAC) şi ONG-ul Sirieni pentru dreptate şi justiţie (STJ) au efectuat o anchetă asupra recrutării acestor mercenari, din care majoritatea sunt foşti rebeli instalaţi în nord-vestul Siriei aflat sub influenţa Turciei.

În Libia, Turcia a trimis mii de combatanţi ai facţiunilor Armatei naţionale siriene (care luptă de partea opoziţiei) pentru a sprijini guvernul de uniune naţională cu sediul la Tripoli, care se confrunta cu o ofensivă a omului forte din estul ţării, mareşalul Khalifa Haftar, susţinut de Rusia.

Foşti soldaţi şi membri ai miliţiilor siriene au fost recrutaţi de grupuri private ruse precum Wagner pentru a lupta alături de mareşal, potrivit ONG-urilor care reunesc cercetători, jurnalişti şi militanţi pentru drepturile omului sirieni şi străini.

Mercenari sirieni pro-ruşi au fost desfăşuraţi şi în Nagorno-Karabah pentru a susţine forţele armene în faţa forţelor azere, susţinute de Ankara. Turcia este acuzată că a trimis aici combatanţi sirieni din nord-vestul acestei ţări, ceea ce Ankara neagă.

"Comunitatea internaţională trebuie să le ceară socoteală celor implicaţi" în recrutarea acestor combatanţi, "atacând în acelaşi timp cauzele profunde care fac din munca de mercenar una dintre singurele surse de venit pentru numeroşi sirieni", pledează în raport directorul STJ, Bassam al-Ahmad.

Combatanţilor sirieni pro-Ankara trimişi în Nagorno-Karabah, regiune azeră cu majoritate armeană, li s-a propus un salariu lunar de 3.000 de dolari, cu o indemnizaţie de 75.000 de dolari vărsată familiilor în caz de deces şi uneori chiar cetăţenia turcă.

Potrivit unui agent care a organizat campanii de recrutare pentru Turcia citat în raport, ei nu au primit decât "800 până la 1.400" de dolari pe lună.

"Exploatarea a luat adesea forma furtului sistematic al salariilor combatanţilor de către superiorii lor", în special ofiţeri ai Armatei naţionale siriene. În Libia, această practică ar fi început după scăderea în intensitate a luptelor în vara lui 2020, potrivit raportului.

 

Neplata salariilor a forțat mercenarii să comită ilegalități



Un combatant al grupului Sultan Murad, din cadrul Armatei naţionale siriene, trimis în Libia şi citat în raport, afirmă că ofiţerii şi-au însuşit o parte din salariile subordonaţilor lor, care nu au fost plătiţi luni de zile.

"Participarea sirienilor la lupte în străinătate a îmbogăţit şi întărit unele dintre grupurile armate cele mai criminale din Siria, în special grupurile susţinute de Turcia", susţine Mohammad al-Abdallah, director al SJAC.

Aceste întârzieri sau neplata banilor promişi au reprezentat, de asemenea, un catalizator, pentru "activităţile criminale" comise de combatanţi în străinătate, afirmă ONG-urile.

Nu în ultimul rând, promisiunile de indemnizare a familiei în caz de deces nu au fost onorate sau nu în întregime, iar unii combatanţi ai Armatei naţionale siriene au fost excluşi după ce au refuzat să plece în Libia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel