Alianţa condusă de Statele Unite a predat armatei irakiene un sit militar

Eduard Pascu |
Data publicării:

Alianţa condusă de Statele Unite care luptă împotriva militanţilor grupării Stat Islamic în Irak a predat duminică armatei irakiene un sit militar, au declarat oficiali militari ai ambelor părţi, informează dpa.

"Forţele alianţei internaţionale au predat astăzi trupelor irakiene situl nr. 8 la Tabăra Taji", a declarat agenţiei irakiene INA un purtător de cuvânt al comandamentului pentru operaţii comune al armatei irakiene, Tahsin al-Khafaji. Situl a fost folosit de forţele americane, australiene şi neozeelandeze pentru a antrena soldaţi irakieni.
"Alte situri (din tabără) vor fi predate conform unui calendar'', a adăugat al-Khafaji fără a oferi mai multe detalii, transmite Agerpres.

Alianţa a spus că transferul s-a datorat succesului forţelor de securitate irakiene într-o campanie în curs împotriva a ceea ce a mai rămas din Stat Islamic în ţară. Comandanţii coaliţiei au transferat forţelor irakiene proprietatea şi echipamentele (sitului) în valoare de 347 de milioane de dolari, a adăugat într-un tweet purtătorul de cuvânt al alianţei Myles B. Caggins III. Tabăra Taji, situată la nord de Bagdad, este a opta instalaţie militară predată Irakului de alianţa anti-Stat Islamic în ultimele luni.

Alianţa militară internaţională a sprijinit forţele irakiene într-o campanie de mai mulţi ani împotriva grupării Stat Islamic. De asemenea, a sprijinit forţele kurde care au învins gruparea extremistă în Siria vecină.

În ianuarie, parlamentul irakian a aprobat o rezoluţie prin care obligă guvernul să pună capăt prezenţei trupelor străine din alianţa împotriva Stat Islamic, după ce un atac aerian american la Bagdad a ucis un înalt comandant iranian şi un adjunct al şefului miliţiilor Hashd al-Shaabi din Irak, pro-iraniene.

De atunci, unele baze militare care găzduiesc forţe ale coaliţiei din Irak sunt ţinta unor atacuri care nu au fost revendicate. Irakul şi SUA au convenit în iunie să continue reducerea numărului de trupe staţionate în Irak în cadrul alianţei anti-islamice. Vineri, premierul irakian, Mustafa al-Kadhimi, a declarat că SUA îşi vor retrage militarii din Irak în următorii trei ani. El a spus la televiziunea de stat că trupele americane actuale în Irak ''sunt puţine, dar Irakul are nevoie de aceste forţe pentru a se antrena şi a dezvolta armata şi forţele de securitate''.

Al-Kadhimi a făcut aceste declaraţii la o zi după întâlnirea cu preşedintele SUA, Donald Trump, la Washington.

Citește și: SUA îşi vor retrage trupele din Irak în următorii 3 ani, afirmă premierul al-Kadhimi după întâlnirea cu Trump

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel