După masacrul din Gaza, forțele americane din Irak au dejucat un atac cu drone asupra bazei Ain al-Assad

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Doi oficiali americani au anunțat miercur, că armata americană a dejucat un atac cu drone care viza trupele americane dislocate în baza Ain al-Assad din Irak, la câteva ore după masacrul de la Spitalului Baptist din Fâșia Gaza, care a stârnit furia arabilor și reacții internaționale pe scară largă.

Oficialii americani au declarat sub protecția anonimatului că forțele americane au interceptat două drone înainte de a lovi ținta, care este considerată cea mai importantă bază a armatei americane din Irak. Aceștia au refuzat să dezvăluie pe cine bănuiau că ar fi comis atacul.

Evenimentul a avut loc într-un moment în care Washingtonul și-a ridicat nivelul de alertă în așteptarea atacurilor din partea unor grupuri susținute de Iran, în lumina unei escalade bruște a tensiunii în regiune din cauza campaniei israeliene în Fâșia Gaza, care vizează civili și obiecte civile, cum ar fi case, școli și spitale, care s-a soldat cu moartea a peste 3 200 de palestinieni.

Incidentul vine după o serie de amenințări ale liderilor facțiunilor armate irakiene aliate Teheranului, în care au promis că vor viza interesele și bazele americane din Irak dacă vor intra pe linia de confruntare directă cu ocupația israeliană împotriva rezistenței palestiniene din Fâșia Gaza.

Până acum, niciun grup irakian nu și-a revendicat responsabilitatea pentru această operațiune, dar liderul miliției "Al-Nujaba", Akram Al-Kaabi, a publicat cu câteva ore înainte de operațiune un verset din Coran, care a fost înțeles ca confirmarea orientării grupului către opțiunea militară ca poziție față de agresiunea israeliană în curs împotriva Gazei.

Joia trecută, gruparea "Brigăzile Hezbollah" a amenințat că va bombarda bazele americane dacă Washingtonul va interveni în Fâșia Gaza, fiind a doua amenințare de acest fel emisă de facțiunile armate aliate cu Iranul, după declarații similare ale liderului Coaliției "Al Fatah" și liderul "Organizației Badr", Hadi Al-Amiri.

Grupul, care este catalogat ca fiind cel mai strâns legat de Forța Quds iraniană, a declarat: "Forțele noastre speciale sunt gata să direcționeze lovituri calitative împotriva inamicului american în bazele sale și să-i perturbe interesele dacă se amestecă în această bătălie", a relatat presa locală irakiană.

Masacrul din Gaza a provocat un val de furie populară arabă și proteste în jurul ambasadelor americane și israeliene, în special în Iordania, Tunisia, Turcia, Kuweit, Liban și Egipt.

Masacrul a dus, de asemenea, la anularea unui summit programat miercuri în Iordania între regele Abdullah al II-lea, președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și omologul lor american, Joe Biden.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel