Site-ul local de știri "Ayn al-Furat" (Ochiul Eufratului) a relatat că patru raiduri au vizat două vehicule în apropierea satului de frontieră al-Hari, aparținând orașului al-Bukamal, la est de Deir Ezzor. Unul dintre vehicule transporta arme și aparținea probabil atât PMF, cât și Kata'ib Sayyid al-Shuhada, al treilea grup armat pro-iranian ca activitate în Irak.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului(OSDO) a relatat că un avion neidentificat a vizat o locație aparținând grupurilor armate pro-iraniene la periferia Al-Bukamal, la granița dintre Siria și Irak, provocând distrugerea mai multor vehicule. Mass-media și platformele afiliate grupurilor irakiene pro-iraniene au arătat cu degetul către Statele Unite, ale căror drone ar fi lovit pozițiile PMF. Purtătorul de cuvânt al coaliției internaționale anti-ISIS condusă de SUA, Wayne Marotto, a negat acuzațiile, afirmând că forțele americane și ale coaliției nu au efectuat atacuri aeriene împotriva al-Bukamal.
Evenimentul a survenit după ce, pe 5 septembrie, același OSDO a monitorizat sosirea a aproximativ 39 de cisterne încărcate cu petrol, care ulterior s-au îndreptat spre Liban, după ce au trecut prin zonele controlate de grupurile pro-iraniene.
Mai devreme, pe 31 august, o expediție de rachete sol-sol a ajuns la aproximativ 200 de kilometri de al-Bukamal, la granița administrativă a guvernării Raqqa, definită ca o colonie iraniană folosită de Teheran pentru depozitarea armelor.
Pe lângă rachete, aproape 50 de camioane încărcate cu benzină au fost observate intrând prin punctul de trecere a frontierei al-Bukamal, sub auspiciile Diviziei a IV-a siriană, aripa iraniană în cadrul armatei siriene. De la începutul lunii mai 2021, grupurile pro-iraniene au înființat baze în regiune pentru a instala platforme de lansare a rachetelor.
Ultimele raiduri aeriene lansate de forțele SUA împotriva pozițiilor grupurilor pro-iraniene la granița dintre Irak și Siria datează din noaptea dintre 27 și 28 iunie. După cum a subliniat Departamentul Apărării al SUA, operația a vizat facilitățile milițiilor susținute de iranieni, inclusiv Kata'ib Sayyid al-Shuhada, acuzate de implicare în atacuri asupra obiectivelor SUA din regiune, în special din Erbil și Anbar.
Kata'ib Sayyid al-Shuhada s-au născut în 2013, cu scopul de a "apăra sanctuarele religioase șiite", de a proteja securitatea irakiană și de a pune capăt conflictelor sectare. Se estimează că miliția este formată din aproximativ 4.000 de oameni, conduși de Abu Alaa Al-Wala'i, al cărui nume real este Hashem Bunyan, unul dintre fugarii de pe vremea fostului lider Saddam Hussein, care s-a întors în Irak, din Iran, după invazia americană.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News