Atac aerian nerevendicat, la granița irakiano-siriană, împotriva Forțelor de Mobilizare Populară

Nicolae Iordan / 15 sep 2021 / 21:29

Raidurile aeriene, de origine necunoscută, au lovit, în noaptea dintre 14 și 15 septembrie, zona de la granița dintre Irak și Siria, unde sunt staționate Forțele de Mobilizare Populară (PMF), o coaliție de miliții paramilitare șiite, înființate în contextul războiului civil irakian.

Site-ul local de știri "Ayn al-Furat" (Ochiul Eufratului) a relatat că patru raiduri au vizat două vehicule în apropierea satului de frontieră al-Hari, aparținând orașului al-Bukamal, la est de Deir Ezzor. Unul dintre vehicule transporta arme și aparținea probabil atât PMF, cât și Kata'ib Sayyid al-Shuhada, al treilea grup armat pro-iranian ca activitate în Irak.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului(OSDO) a relatat că un avion neidentificat a vizat o locație aparținând grupurilor armate pro-iraniene la periferia Al-Bukamal, la granița dintre Siria și Irak, provocând distrugerea mai multor vehicule. Mass-media și platformele afiliate grupurilor irakiene pro-iraniene au arătat cu degetul către Statele Unite, ale căror drone ar fi lovit pozițiile PMF. Purtătorul de cuvânt al coaliției internaționale anti-ISIS condusă de SUA, Wayne Marotto, a negat acuzațiile, afirmând că forțele americane și ale coaliției nu au efectuat atacuri aeriene împotriva al-Bukamal.

Evenimentul a survenit după ce, pe 5 septembrie, același OSDO a monitorizat sosirea a aproximativ 39 de cisterne încărcate cu petrol, care ulterior s-au îndreptat spre Liban, după ce au trecut prin zonele controlate de grupurile pro-iraniene.

Mai devreme, pe 31 august, o expediție de rachete sol-sol a ajuns la aproximativ 200 de kilometri de al-Bukamal, la granița administrativă a guvernării Raqqa, definită ca o colonie iraniană folosită de Teheran pentru depozitarea armelor.

Pe lângă rachete, aproape 50 de camioane încărcate cu benzină au fost observate intrând prin punctul de trecere a frontierei al-Bukamal, sub auspiciile Diviziei a IV-a siriană, aripa iraniană în cadrul armatei siriene. De la începutul lunii mai 2021, grupurile pro-iraniene au înființat baze în regiune pentru a instala platforme de lansare a rachetelor.

Ultimele raiduri aeriene lansate de forțele SUA împotriva pozițiilor grupurilor pro-iraniene la granița dintre Irak și Siria datează din noaptea dintre 27 și 28 iunie. După cum a subliniat Departamentul Apărării al SUA, operația a vizat facilitățile milițiilor susținute de iranieni, inclusiv Kata'ib Sayyid al-Shuhada, acuzate de implicare în atacuri asupra obiectivelor SUA din regiune, în special din Erbil și Anbar.

Kata'ib Sayyid al-Shuhada s-au născut în 2013, cu scopul de a "apăra sanctuarele religioase șiite", de a proteja securitatea irakiană și de a pune capăt conflictelor sectare. Se estimează că miliția este formată din aproximativ 4.000 de oameni, conduși de Abu Alaa Al-Wala'i, al cărui nume real este Hashem Bunyan, unul dintre fugarii de pe vremea fostului lider Saddam Hussein, care s-a întors în Irak, din Iran, după invazia americană.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2022 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy