Irakul reacționează dur la bombardamentul turc asupra unei stațiuni turistice din Kurdistanul irakian

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Pe 20 iulie, Irakul a decis să depună o plângere la Consiliul de Securitate al ONU împotriva Turciei, înainte de a anunța rechemarea însărcinatului cu afaceri de la Ankara și de a opri procesul de trimitere a unui nou ambasador în Turcia.

Acest lucru s-a produs pe fondul atacului forțelor turce asupra unei stațiuni turistice din guvernoratul Dohuk, din regiunea Kurdistan din Irak, soldat cu nouă morți și 33 de răniți.

Premierul irakian Mustafa Al-Kazemi a ordonat pregătirea unui dosar cuprinzător al încălcărilor turce în curs de desfășurare și înaintarea acestuia Consiliului de Securitate.

Acesta a subliniat că Irakul își rezervă întregul drept de a răspunde atacurilor, subliniind că va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja poporul, menționând că partea agresoare va suporta toate consecințele escaladării continue.

Guvernul irakian a solicitat Turciei scuze oficiale și retragerea tuturor forțelor sale din Irak. De asemenea, a emis o directivă către comandamentul armatei pentru a reevalua situația militară la granița cu Turcia.

Ulterior, Consiliul Ministerial pentru Securitate Națională din Irak, condus de Al-Kazemi, a emis opt decizii și a cerut Ministerului Afacerilor Externe să pregătească un dosar integrat al atacurilor repetate ale Turciei asupra suveranității irakiene și a securității irakienilor.

Ministerul Afacerilor Externe îl va chema pe ambasadorul turc în Irak și îl va informa despre condamnarea atacurilor și îl va rechema de la Ankara pe însărcinatul cu afaceri irakian, în scopul consultării, și va suspenda procedurile de trimitere a unui nou ambasador în Turcia.

Consiliul Ministerial a ordonat Comandamentului pentru Operații Comune să prezinte un raport privind situația de la granița irakiano-turcă, să ia toate măsurile necesare pentru autoapărare și să se coordoneze cu guvernul regional al Kurdistanului pentru a preveni astfel de încălcări.

De asemenea, Consiliul Ministerial a cerut Turciei să prezinte scuze oficiale și să-și retragă forțele militare din toate teritoriile irakiene, reiterând că Irakul refuză să fie o rampă de lansare pentru atacarea oricărei țări sau o arenă pentru reglarea conturilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel