Turcia va continua să desfășoare operații militare în Siria și Irak

Nicolae Iordan / 20 oct 2021 / 15:43

Pe 20 octombrie, Președinția turcă a anunțat că a depus o cerere Parlamentului privind autorizarea președintelui țării pentru a dispune continuarea operațiilor militare în Siria și Irak.

În nota adresată forului legislativ, Președinția turcă solicită extinderea misiunii forțelor turcești în cele două țări arabe pentru încă doi ani.

Solicitarea vine pe fondul conflictelor în curs în zonele adiacente granițelor sudice ale Turciei, care amenință securitatea națională a țării.

Memorandumul prezidențial susține că organizațiile teroriste precum "Stat Islamic", "PKK" și "YPK" din Siria și Irak continuă să amenințe securitatea națională a Turciei și își continuă activitățile teroriste împotriva Turciei.

Memorandumul a evidențiat faptul că Turcia își va continua eforturile de a stabili o zonă sigură la frontierele sale la est de Eufrat în Siria, în lumina cerințelor legitime ale securității sale naționale.

Ani de zile, în octombrie, a fost depusă câte o cerere de prelungire a mandatului acordat președintelui turc privind operațiile în afara granițelor din Irak și Siria, procedură care se încheie întotdeauna cu aprobarea Parlamentului.

Cu câteva zile în urmă, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că la nivelul comunității internaționale nu poate permite ca criza din Siria să se prelungească încă 10 ani, subliniind necesitatea de a manifesta o voință mai puternică pentru găsirea unei soluții politice.

În luna februarie, Parlamentul turc a aprobat un memorandum prezidențial privind extinderea misiunii forțelor navale în Golful Aden, Bab al-Mandab și apele teritoriale somaleze pentru un an.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy