Milițiile iraniene din Irak au „sărbătorit” alegerea noului președinte iranian lansând o rachetă către o bază unde se află soldați SUA

Darius Muresan |
Data publicării:

O bază aeriană din vestul deşertic al Irakului, care găzduieşte soldaţi americani, a fost vizată duminică de o rachetă, a anunţat o sursă de securitate, informează Agerpres, care citează AFP.

Acest tip de atac este de obicei atribuit de Washington aliaţilor din Irak ai inamicului său iranian.

"O rachetă a vizat baza aeriană Ain al-Assad", a anunţat această sursă, la două zile după ce utraconservatorul Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a devenit preşedinte în Iran, alegerea lui fiind salutată de grupările pro-iraniene cele mai radicale din Irak, care duc o campanie pentru expulzarea celor 2.500 de soldaţi americani desfăşuraţi pe teritoriul irakian în cadrul coaliţiei anti-jihadiste.

Grupările pro-iraniene au salutat acest rezultat electoral ca fiind un "eşec al pionilor americanilor".


În total, 43 de atacuri au vizat interesele SUA de la începutul anului în Irak, fie că este vorba de ambasada de la Bagdad, baze ce găzduiesc soldaţi americani sau convoaie de logistică ale coaliţiei.

Recent, aceste atacuri, multă vreme întreprinse cu rachete şi bombe plasate la marginea drumului, au escaladat: de patru ori de la mijlocul lui aprilie, drone-capcană au fost lansate împotriva intereselor americane, după modelul atacurilor întreprinse de rebelii yemeniţi pro-iranieni houthi împotriva Arabiei Saudite.

În opinia experţilor, recurgerea la această tehnică semnalizează o escaladare în Irak, unde americanii îşi retrag în prezent sistemele de apărare aeriană Patriot, însă menţin sistemele C-RAM, care au interceptat deja numeroase rachete.

Dovadă că Washingtonul se îngrijorează în mod vizibil de aceste noi evoluţii, el a anunţat în urmă cu zece zile că oferă până la 3 milioane de dolari pentru informaţii referitoare la atacurile ce le vizează interesele în Irak.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel