Irakul intenționează să pună capăt prezenței forțelor coaliției internaționale pe teritoriul său

Nicolae Iordan |
Data publicării:

La câteva zile după loviturile aeriene americane pe care Bagdadul le-a considerat "ostile", prim-ministrul irakian Muhammad Shiaa Al-Sudani a declarat că țara sa "se îndreaptă spre încetarea prezenței coaliției internaționale în Irak".

Al-Sudani a vorbit, într-o conferință de presă de joi, cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, care a sosit miercuri în Bagdad, despre dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări.

Cele două părți au abordat situația coaliției internaționale aflată sub comanda Statelor Unite, evaluând "rolul coaliției și al Spaniei în sprijinirea eforturilor Irakului de a înfrunta ISIS".

În mijlocul acestui eveniment, Al-Sudani a explicat că dezvoltarea forțelor irakiene, care devin tot mai capabile, permit guvernului irakian să regândească această relație, menționând că "se îndreaptă spre încetarea prezenței forțelor coaliției internaționale" în Irak.

Potrivit declarației biroului de presă, premierul a reamintit "importanța menținerii acestei prezențe în limitele mandatului legal acordat de guvernele anterioare irakiene, care trebuie să fie doar în cadrul sprijinirii forțelor de securitate în domeniile de pregătire".

Coaliția internațională "nu trebuie să-și depășească misiunile ajungând până la desfășurarea unor acțiuni militare, întrucât reprezintă o încălcare a suveranității irakiene, ceea ce este inacceptabil", a subliniat Al-Sudani.

Guvernul irakian a condamnat ferm atacul aerian efectuat de Statele Unite asupra site-urilor militare din Irak, care a avut ca rezultat uciderea unuia dintre membrii săi și rănirea altor 18, inclusiv civili.

Atacurile aeriene americane au vizat trei sedii ale grupului armat irakian Kataib Hezbollah din orașul Hilla, la sud de Bagdad și Wasit.

Atacul american a venit în urma unui atac cu drone efectuat de facțiunile aliate cu Iranul, care a avut ca rezultat rănirea a trei soldați americani.

Se estimează că există 900 de militari americani în Siria și 2.500 în Irak, iar aceștia au rol de consiliere și sprijin pentru forțele locale, cu scopul de a preveni întoarcerea ISIS care a preluat controlul asupra unor zone extinse din cele două țări în 2014.

Agenția de știri din Irak, citându-l pe purtătorul de cuvânt al comandantului șef al forțelor armate irakiene, generalul-maior al forțelor speciale Yahya Rasoul, a relatat luni seară că au existat răniți și întreruperi de activitate la aeroportul civil din Erbil (nord), după ce "o dronă încărcată cu explozibil a căzut în apropierea aeroportului".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel