Irakul deține și Abrams și T-90, dar vrea modernizarea sistemului de apărare cu armament din Franța și Turcia, inclusiv TB2

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Un tanc T-90 irakian. Sursă foto: Captură foto a Ministerului Apărării din Irak via MilitaryTimes
Un tanc T-90 irakian. Sursă foto: Captură foto a Ministerului Apărării din Irak via MilitaryTimes

Concomitent cu reînnoirea atacurilor asupra țintelor americane și sfârșitul misiunii de luptă a Washingtonului, Bagdadul și-a manifestat intenția de a-și dezvolta și moderniza arsenalul, achiziționând în același timp drone și sisteme de apărare aeriană pentru a-și proteja spațiul aerian. Printre furnizorii principali de arme ai Irakului sunt Franța, Turcia și Statele Unite.

Intenția Bagdadului a fost dezvăluită de cotidianul "Al-Araby Al-Jadeed", în baza declarațiilor exprimate (5 ianuarie 2022) de comandantul Forțelor Terestre Irakiene, generalul-locotenent Qassem al-Mohammadi.

Acesta a afirmat că Irakul a încheiat noi contracte pentru a importa drone avansate și artilerie din Franța, pentru a-și dezvolta Forțele Terestre și a ține pasul cu vremurile. Vor fi achiziționate arme de înaltă precizie echipate cu dispozitive concepute pentru a face față amenințărilor nocturne. "Avem nevoie de arme moderne, inclusiv de tancuri, tunuri și puști", a declarat Al-Mohammadi agenției de presă INA.

 

Irakul utilizează și Abrams și T-90. Bagdadul intenționează să cumpere și drone turcești TB2

 

Al-Mohammadi a explicat apoi că există două direcții urmate de Bagdad în domeniul armamentului, una din SUA și cealaltă din Rusia. Mai exact, Bagdadul utilizează tancuri americane și rusești, Abrams respectiv T-90.

Anterior, comandantul Forțelor de Apărare Aeriană, generalul-locotenent Maan al-Saadi, a dezvăluit (2 ianuarie 2022) că Irakul s-a echipat cu un sistem de apărare aeriană nou și avansat, care va intra în funcțiune în acest an, și a început să producă drone defensive cu rază lungă de acțiune.

De asemenea, cotidianul pan-arab a relatat că Bagdadul a solicitat Ankarei drone Bayraktar TB2, în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari. Dacă va fi confirmat efectiv, acordul ar fi primul de acest fel între cele două părți. Bagdadul, până acum, a utilizat în mare parte armament fabricat în Rusia, Statele Unite și Europa de Est.

Nici Al-Mohammadi, nici Al-Saadi nu au confirmat informația. Al-Mohammadi s-a referit la achiziționarea de drone capabile să survoleze spațiul aerian irakian timp de aproximativ 30 de ore și capabile să identifice și să monitorizeze ținte cu rază lungă de acțiune. Unele dintre comenzi, a explicat comandantul Forțelor Terestre, au ajuns deja la destinație, în timp ce altele sunt încă în fabrică. Al-Mohammadi a vorbit apoi despre disponibilitatea Irakului, pe de o parte, de a-și diversifica arsenalul și, pe de altă parte, de a dezvolta capacități care să îi permită, în viitor, să producă arme în interiorul țării.

 

Irakul și pericolele zilelor noastre. Statul Islamic a fost înfrânt, dar milițiile pro-iraniene pot reprezenta o problemă

 

Dorința Irakului de a-și moderniza armamentul provine din prezența diferitelor amenințări. Referitor la amenințările teroriste,Al-Mohammadi a afirmat că ISIS nu mai are capacitate mare de mișcare și mobilizare, iar celulele încă active sunt formate din cel mult șase membri. Potrivit generalului irakian, teroriştii se stabilesc în mare parte în locuri ferite de vederea populaţiei şi forţelor de securitate, situate în zone deşertice sau la graniţe, inclusiv în apropierea munţilor Hamrin şi în deşertul din vestul Irakului, şi se deplasează doar noaptea. Cu toate acestea, odată identificate, Forțele de Securitate Irakiene acționează rapid pentru a captura celulele.

Până în prezent, a explicat Al-Mohammadi, grupurile teroriste continuă să reprezinte o amenințare doar la granița cu Siria, unde militanții jihadiști s-ar refugia împreună cu familiile lor. "Dacă am fi capabili să controlăm granița sirio-irakiană, am elimina 80% din amenințările reprezentate de Statul Islamic", a spus comandantul irakian.

Un alt pericol este reprezentat de prezența SUA în Irak. Misiunea de luptă, începând din decembrie 2021, s-a transformat într-o misiune de consultanță și instruire. Bazele sunt acum sub controlul deplin al Forțelor Irakiene. Cu toate acestea, prezența Washingtonului continuă să fie indezirabilă grupurilor pro-iraniene, care cer și retragerea consilierilor și instructorilor.

În acest context, mai multe atacuri au fost respinse începând cu 3 ianuarie, când a fost marcată cea de-a doua aniversare a asasinării lui Qassem Soleimani, generalul iranian responsabil al Forței Quds, ucis în 2020, în urma unui raid ordonat de Statele Unite. Pe lângă generalul Forței Quds, și-a pierdut viața în acel raid și șeful adjunct al Forțelor de Mobilizare Populară, Abu Mahdi al-Muhandis.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel