Erdogan apără raidurile aeriene din Irak: Aviația militară turcă nu a lovit un spital ci o bază kurdă

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursa foto: Baza Aeriana Malbork
Sursa foto: Baza Aeriana Malbork

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dezminţit sâmbătă seară că ţinta raidului turc care s-a soldat marţi cu opt morţi în nord-estul Irakului a fost o clinică, afirmând că a fost vorba despre o bază a Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), relatează Agerpres, care citează AFP.

"Contrar alegaţiilor organizaţiei teroriste, ţinta lovită nu era un spital sau un centru medical, ci unul dintre adăposturile acestei organizaţii", a afirmat Erdogan în cadrul unei discuţii telefonice cu prim-ministrul irakian Mustafa al-Kadhimi, potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce.

Erdogan a mai spus că încercuirea PKK determină organizaţia să adopte "acest gen de minciuni" şi că Turcia acţionează cu o "o mare sensibilitate" atunci când desfăşoară astfel de operaţiuni.

Raidul aerian efectuat marţi de Turcia asupra unei clinici din Sinjar, în nord-vestul Irakului, unde era tratat un membru PKK, s-a soldat cu opt morţi. Potrivit autorităţilor locale, patru angajaţi ai clinicii şi patru combatanţi au fost ucişi.

Combatanţii făceau parte din brigada a 80-a a coaliţiei lui Hashd al-Shaabi, apropiată de PKK şi formată din membrii ai minorităţii yazidi, persecutată de gruparea Statul Islamic din 2014.

 

Operațiuni frecvente ale Turciei în nordul Irakului



Forţele turce desfăşoară frecvent operaţiuni împotriva bazelor PKK din nordul Irakului.

Raidurile turce suscită tensiuni cu guvernul de la Bagdad, dar preşedintele turc repetă cu regularitate că ţara sa intenţionează "să se ocupe" de PKK în aceste regiuni, dacă Irakul "nu este în măsură să o facă".

Într-un comunicat difuzat miercuri, consiliul irakian pentru securitate naţională a "condamnat acţiunile militare unilaterale" şi a respins "utilizarea teritoriului irakian pentru reglarea de conturi", a fără a menţiona totuşi Turcia.

PKK, o organizaţia calificată drept "teroristă" de Ankara şi aliaţii săi occidentali, este angajată într-o luptă de gherilă dură pe teritoriul turc din 1984, un conflict care s-a soldat cu peste 40.000 de morţi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel