Armata turcă se pregătește să intre în Irak și Siria. Erdogan anunță o operațiune terestră împotriva kurzilor, fără acordul Rusiei și SUA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata turcă
Armata turcă

Președintele turc Recept Tayyip Erdogan a anunțat o „operațiune militară terestră” în nordul Irakului și nordul Siriei.

Erdogan a făcut aceste declarații în timp ce se întorcea din Qatar, unde a participat la ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de fotbal.

Președintele turc a anunțat intenția de a da undă verde unei operațiuni militare terestre împotriva organizației kurde PKK, ca urmare a atentatului care a avut loc în Istanbul acum 9 zile.

Erdogan le-a precizat jurnaliștilor, citat de Anadolu, că operațiunea Claw Sword nu se va limita doar la componenta aeriană. 

Amintim că în cursul zilei de ieri, forțele armate ale Turciei au demarat operațiunea Claw Sword prin care peste 70 de avioane militare și drone au lovit puncte ale PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), atât în Irak cât și în Siria. Erdogan a confirmat că Turcia a lovit puncte din Irak după ce a pătruns 140 de kilometri în teritoriul irakian și 20 de kilometri în Siria.

 

Erdogan își trimite armata în Irak și Siria fără să se consulte cu SUA și Rusia

 

Președintele turc a anunțat și o perațiune militară terestră împotriva grupărilor kurde, adăugând că nu e nevoie să se consulte cu SUA sau Federația Rusă atunci când vine vorba de securitatea Turciei.

În Siria situația e deosebit de complicată, SUA susținând kurzii din YPG, afiliați PKK, și alte miliții rebele, care au luptat și au contribuit la înfrângerea Statului Islamic.

YPG, componentă a Forțelor Democratice Siriene (FDS), este considerată de către Ankara drept grupare „teroristă” din cauza legăturilor sale cu PKK, o organizaţie kurdă care duce un război de gherilă pe teritoriul turc din 1984.

De partea cealaltă, Federația Rusă care susține regimul lui Bashar al-Assad, a fost angrenată în mai multe operațiuni militare împotriva forțelor turce din Siria în ultimii ani, după ce forțele rebele susținute de Ankara lupătă și ele împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel