Acordul de la Doha: Atac în timpul unei adunări politice la Kabul

S.I. Catalin / 06 Martie 2020 / 12:03

Focuri de armă au răsunat vineri în timpul unei adunări politice în vestul Kabulului, a anunţat un responsabil afgan, ceea ce ar fi primul atac din capitala Afganistanului după acordul încheiat între talibani şi SUA, informează AFP şi Reuters.

,,Forţele speciale afgane şi forţele poliţiei sunt la faţa locului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Nasrat Rahimi.

Atacul a avut loc în timpul unei adunări la care era prezent un important lider politic afgan, Abdullah Abdullah, acesta reuşind să scape fără a fi rănit.

"Atacul a început cu o explozie, aparent o rachetă care a aterizat în zonă, Abdullah şi alţi politicieni au scăpat din atac fără a fi răniţi", a anunţat purtătorul de cuvânt al lui Abdullah, Fraidoon Kwazoon, care a fost şi el prezent la adunarea politică.

Talibanii au negat orice implicare în acest atac, pe care l-au calificat drept "inacceptabil".

Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a condamnat la rândul său atacul, calificându-l drept "o crimă împotriva umanităţii".

SUA şi insurgenţii talibani au semnat sâmbătă, la Doha, un acord care prevede o perioadă de 14 luni pentru retragerea integrală a forţelor internaţionale din Afganistan şi eliberarea a 5.000 de prizonieri talibani în schimbul celor 1.000 de membri ai forţelor afgane deţinuţi de rebeli. Acordul mai include angajamentul talibanilor că nu vor permite folosirea teritoriului afgan împotriva altor ţări.

Talibanii au anunţat încă de luni că pun capăt armistiţiului parţial şi că vor ataca din nou forţele guvernului de la Kabul. Până marţi seara, talibanii au executat 33 de atacuri în 16 din cele 34 de provincii afgane, soldate cu 14 morţi şi peste 20 de răniţi.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy