SUA au pe masă decizia de a livra rachete Tomahawk către Ucraina. Lovirea Moscovei și St. Petersburgului e în pixul președintelui american

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă Tomahawk
Rachetă Tomahawk

Războiul din Ucraina continuă de mai bine de trei ani provocând pierderi umane din ce în ce mai mari. Pe lângă acestea, amplificarea conflictului, ca urmare a aruncării în luptă a tot mai multe trupe și mijloace de către Rusia, duce la tranziția economiei mondiale către un profil bazat pe produse militare care cu greu vor putea fi convertite mai târziu în bunuri civile. O astfel de evoluție, în care Rusia atrage intenționat sau nu, tot mai multe țări, va provoca cu siguranță și mai multe distrugeri în toată lumea. Deocamdată, situația nu este gravă, este gestionabilă dar nu trebuie așteptat pănă să se ajungă într-un punct critic.

Pe acest fond, președintele SUA, Donald Trump, a decis să acționeze cât de decisiv se poate pentru a opri războiul, fără a provoca o confruntare armată NATO-Rusia.

Demersul lui Trump vine după ce, timp de patru luni, administrația SUA a întins, sincer, mâna Kremlinului pentru a găsi o soluție rezonabilă de încheiere pașnică a conflictului.

Însă amânarea la nesfârșit a deciziei la Moscova, l-a determinat acum pe Donald Trump să se gândească și la arme ofensive care, să fie folosite pentru a forța regimul Putin să accepte pacea în condiții destul de avantajoase pe care oricum Rusia nu le visa în anii trecuți când a fost la un pas de o lovitură de stat și de a pierde coridorul terestru care o leagă de Crimeea prin sudul Ucrainei.

Ipoteza că rachetele americane Tomahawk sunt pe masă de lucru a lui Trump a fost avansată de Washington Post (WP), pe 14 iulie, pe baza unor informații primite de la persoane familiarizate cu subiectul.

"Trump a luat în considerare trimiterea rachetelor Tomahawk, aceleași cu care a lovit Iranul luna trecută. Dacă acestea sunt lansate din Ucraina, ele ar putea lovi Moscova și St. Petersburg și acestea au fost incluse în discuțiile din vinerea trecută", a scris WP.

"Hotărârea lui Trump de a-l presa pe Putin a fost transmisă într-o conversație de săptămâna trecută cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski”, i-a spus o sursă autorului articolului din WP. Trump l-a întrebat pe Zelenski de ce nu a lovit Moscova. „Putem dacă ne dați armele”, a spus Zelenski. Trump a spus că Ucraina trebuie să pună mai multă presiune pe Putin, nu doar pe Moscova, ci și pe Sankt Petersburg.

”Dar, rachetele Tomahawk nu sunt de pe lista de livrare deocamdată. Ar putea fi desfășurate mai târziu, dacă Trump dorește și mai multă influență”, i s-a spus autorului articolului din WP.

În articolul WP se precizează și că potrivit unei surse implicate în decizie, sprijnul pentru Ucraina va include probabil permisiunea de a utiliza cele 18 rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune aflate acum în Ucraina, la raza lor completă de acțiune de 300 de kilometri. Aceasta nu ar ajunge până la Moscova sau Sankt Petersburg, dar ar lovi baze militare, aerodromuri și depozite de aprovizionare din interiorul Rusiei, care sunt acum în afara razei de acțiune. Pachetul ar putea include și mai multe ATACMS.

Trump a decis să escaladeze din trei motive, potrivit unei surse familiarizate cu discuțiile administrației americane. În primul rând, el crede că Putin nu îl respectă, prefăcându-se dispus să facă pace, dar ignorând apelul președintelui american la un armistițiu.

În al doilea rând, a văzut eficacitatea puterii militare americane în utilizarea bombardierelor B-2 și a rachetelor Tomahawk împotriva Iranului. Și în al treilea rând, el crede că Putin va negocia doar dacă ar fi amenințat cu o forță mai mare. Așa cum le place rușilor să spună, Trump a decis să „escaladeze pentru a dezescalada”, precizează WP.

”Dacă Trump poate face ca această nouă campanie de presiune să funcționeze, s-ar putea să merite faimosul premiu Nobel. Dar pe drumul spre pace, s-ar putea să fie și mai multă dinamită”, concluzionează David Ignatius, autorul articolului din WP.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel