Potrivit documentelor oficiale pe bugetul propus de Pentagon pentru anul fiscal 2026, achiziția de F-35A va fi redusă la doar 24 de unități, iar programul E-7, destinat înlocuirii flotei învechite de avioane AWACS E-3 Sentry, urmează să fie abandonat complet. În ceea ce privește F-35A, semnatarii nu doar că cer deschis să se renunțe la planul de a achiziționa doar 24 de avioane în anul fiscal 2026, ci propun mărirea achiziției la 75.
În schimb, misiunile de supraveghere aeriană și management al bătăliilor vor fi preluate, potrivit planurilor, de sisteme bazate în spațiu și de avioane E-2D Hawkeye, o soluție considerată temporară și inadecvată de semnatarii scrisorii.
Programul E-7 Wedgetail anulat de SUA e mai mult decât un simplu AWACS - „ochii și urechile” esențiale din aer. Riscul e ca America să se saboteze într-un viitor conflict militar
Avion avertizare timpurie E-7 Wedgetail Sursa foto: Twitter/Royal Air Force
Generalii avertizează că aceste decizii reflectă o erodare periculoasă a capacității SUA de a proiecta putere aeriană în teatre de operațiuni majore, în special în cazul unui conflict cu China. Ei subliniază că avionul E-7 Wedgetail, produs de Boeing, nu este doar o platformă de supraveghere, ci și un centru aerian avansat de comandă și control, capabil să opereze în medii contestate și să îndeplinească misiuni extinse în comparație cu AWACS-urile tradiționale. De altfel, E-7 a fost deja adoptat de aliați-cheie ai SUA precum Regatul Unit, Australia, Coreea de Sud, Turcia și NATO, ceea ce ridică întrebări privind alinierea strategică a SUA cu partenerii săi.
„Într-o perioadă de tensiuni sporite la nivel global, credem că aceste reduceri vor submina grav și inutil capacitatea militarilor noștri de a descuraja și, dacă este necesar, de a învinge în conflictele viitoare”, arată semnatarii scrisorii.
David Deptula, fost general cu trei stele în Forțele Aeriene și decan al Institutului Mitchell, semnatar și coordonator al scrisorii, a declarat pentru Defense News că demersul generalilor e fără precedent, precizând că „era demult momentul ca cineva să intervină pentru a opri declinul Forțelor Aeriene Americane”.
Printre motivele invocate de Pentagon pentru abandonarea E-7 se numără creșterea costurilor, întârzierile semnificative și preocupările privind vulnerabilitatea avionului într-un mediu de luptă contestat. Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a declarat în fața Congresului că viitorul misiunilor de supraveghere și recunoaștere (ISR) este legat de sistemele spațiale. Însă foștii comandanți consideră că această viziune este prematură și riscantă, întrucât o alternativă spațială funcțională pentru misiunile E-7 este, în cel mai bun caz, la decenii distanță.
F-35 și-a demonstrat superioritatea chiar în aceste zile, iar Iranul a simțit pe pielea lui capacitatea avioanelor de generația a 5-a
Avion de luptă F-35 american, photo source: Lockheed Martin
În privința F-35A, generalii susțin că reducerea achiziției compromite obiectivul pe termen lung al US Air Force de a atinge un număr de 1.763 de unități, necesar pentru a menține paritatea cu adversarii strategici. Ei amintesc că acest tip de avion de vânătoare de generația a cincea și-a dovedit recent eficiența operațională în atacurile împotriva infrastructurii nucleare iraniene (Operațiunea Midnight Hammer) și în sprijinul operațiunilor aeriene ale Israelului împotriva apărării aeriene iraniene.
Deși F-35 a întâmpinat probleme tehnice în dezvoltarea actualizărilor TR-3 (Technology Refresh 3), semnatarii scrisorii-avertisment consideră că aceste obstacole sunt în curs de soluționare și nu justifică restrângerea programului. Din contră, ei cer Congresului nu doar să respingă tăierile propuse, ci și să crească achiziția la 75 de unități în 2026.
Concomitent SUA se axează și pe programul F-47, viitorul avion de generația a 6-a, care va fi prdus de Boeing, însă programul e unul pe termen lung. În ceea ce privește viitorul F-35, compania Lockheed Martin, gigantul aerospațial care a definit aviația de generația a 5-a, are un plan îndrăzneț pentru a-și menține dominația în era aeronavelor de generația a 6-a, chiar și după ce a pierdut în fața F-47 contractul crucial pentru viitorul avion de vânătoare al Forțelor Aeriene ale SUA (USAF), așa cum arăta și DefenseRomania într-o analiză recentă. Planul nu este să construiască un avion complet nou, ci să transforme radical platforma sa existentă, F-35 Lightning II, într-un avion de luptă „pilotat opțional” care încorporează tehnologii de ultimă oră la o fracțiune din cost.
Concret, acest viitor F-35 va primi upgrade-uri în etape. În următorii doi-trei ani, ar putea fi implementate noi elemente de fuzelaj stealth, ajustări ale formei pentru a reduce și mai mult semnătura radar, îmbunătățiri semnificative ale sistemelor de război electronic și noi capacități de armament.
Aceste modificări sunt o serie de îmbunătăţiri cuprinse în pachetul de modernizare Block 4, aflat deja în dezvoltare, care include un nou procesor central și un radar avansat.
Ca un element interesant, Block 4 e cea mai modernă versiune a F-35 și e în curs de dezvoltare. Cele 32 de avioane F-35 pe care și România le achiziționează vor fi în această versiune.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News