Până în prezent, cele șase atacuri asupra flotei misterioase a Rusiei au avut un impact redus, dar pe termen lung, continuarea lor ar putea împiedica finanțarea mașinii de război a Rusiei. Nicio țară nu a revendicat responsabilitatea pentru atacuri, dar Ucraina este probabil în continuare în spatele lor.
Colonelul Ants Kiviselg, comandantul Centrului de Informații al Forțelor de Apărare din Estonia, a evidențiat atacurile neconvenționale reușite din acest an împotriva flotei din umbră a Rusiei, care au avut loc în regiunile Mediteranei și Mării Negre, în apropierea coastelor Libiei, Italiei și Turciei, și cel mai recent pe 6 iulie, în apropierea portului Ust-Luuga din Golful Finlandei.
Se pare că ”accidentele” s-au petrecut în urma detonării unor mine marine, atașate pe coca navei. Se pare că minele au un sistem de declanșare cu temporizare, ceea ce permite ca explozia să aibă loc după un anumit interval, evitând detectarea imediată și făcând dificilă identificarea momentului exact al sabotajului.
„Metoda de atac nu este încă complet clarificată, dar experții au sugerat că cel mai probabil se vor folosi mine subacvatice cu temporizator, care sunt plasate pe corpul navei. În cazul declanșării acestor mine, nava s-ar putea să nu se scufunde, dar în funcție de încărcătura navei și de amplasarea minei, este posibil ca acestea să scufunde complet nava”, a declarat colonelul Ants Kiviselg.
La rândul său, expertul în securitate Rainer Saks precizează că aceste atacuri diferă de cele pe care le efectuează Houthi, care folosesc rachete și drone împotriva navelor din Marea Roșie.
”Nu este vorba despre atacuri cu rachete de tipul celor efectuate de huthi în Marea Roșie, ci despre atacuri direcționate asupra anumitor grupuri de nave (...) care au implicat, cel mai probabil, detonarea unui dispozitiv exploziv. În ceea ce privește ultimul incident din portul Ust-Luga, autoritățile ruse îl investighează ca pe un act de sabotaj”, explică Saks.
Foto ilustrativ - Distrugerea petrolierului rusesc Mekhanik Pogodin
Flota rusească din umbră este formată din 700–900 de nave, așa că impactul unor astfel de atacuri a fost până acum destul de indirect și mic. În același timp, slăbiciunea flotei din umbră a ieșit la iveală în mod clar.
„Dacă astfel de atacuri continuă, ar putea avea un impact negativ asupra utilizării flotei din umbră pentru a evita sancțiunile pe termen lung și, prin urmare, asupra finanțării mașinii de război a Federației Ruse”, a declarat Kiviselg pentru publicația ERR.
Până în prezent, nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru atacuri, dar se crede că acestea sunt opera personalului militar ucrainean. Saks își amintește că, în urmă cu câțiva ani, Ucraina a efectuat două atacuri foarte similare asupra navelor de război rusești.
„Ucrainenii au o capacitate foarte eficientă de a comite acte de diversiune, dar autoritățile ucrainene nici măcar nu au sugerat implicarea lor, așa că nu putem spune cu siguranță, deși modelul este de așa natură încât face parte din această luptă Rusia-Ucraina”, a spus Saks.
Ucraina ar dori, evident, să taie veniturile Rusiei din petrol prin orice mijloace posibile. Sunt încă așteptate noi sancțiuni americane. Nu este exclus ca acesta să fie subiectul principal al importantei declarații despre Rusia a președintelui SUA, Donald Trump, de mâine.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News