Vestea bună e că sistemele Patriot și muniția pentru Ucraina sunt deja gata. SUA așteaptă doar să fie achitate, iar primele țări europene s-au așezat deja la masă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Patriot / Garda Națională , flickr
Sistem Patriot / Garda Națională , flickr

Armele pe care țările NATO urmează să le achiziționeze de la Statele Unite pentru nevoile Ucrainei sunt aproape complet gata pentru livrare imediată.

Potrivit publicației The New York Times, Statele Unite dețin o serie de echipamente militare pe care le pot livra imediat Ucrainei.

Este vorba despre sistemele de apărare aeriană Patriot, rachetele interceptoare pentru Patriot și muniția de artilerie fabricată în America. Conform publicației, aproape toate aceste arme sunt fie deja în depozite, fie abia au ieșit de pe liniile de producție.

Conform Institutului Internațional pentru Studii Strategice din Londra, Statele Unite dețin peste 60 din cele aproximativ 180 de baterii Patriot din lume, ceea ce le face un furnizor cheie al acestor sisteme. Cu toate acestea, nu se știe încă ce țări sunt pregătite să ofere bateriile lor Ucrainei.

Anterior, cancelarul german Friedrich Merz a declarat că Berlinul va participa activ la aprovizionarea Ucrainei cu sisteme de rachete antiaeriene Patriot, ca parte a unei noi inițiative americane.

În plus, Danemarca, Olanda și Suedia și-au anunțat disponibilitatea de a se alătura planului lui Trump și de a achiziționa arme americane pentru Ucraina.

Pe 14 iulie, Donald Trump a anunțat că Statele Unite și NATO au ajuns la un acord pentru furnizarea de arme Ucrainei. Potrivit acestuia, Statele Unite vor produce cele mai bune arme din lume și le vor vinde NATO, în timp ce Alianța va coordona livrările către Ucraina.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a specificat că este vorba de o „cantitate imensă de echipamente militare”, inclusiv sisteme de apărare aeriană și rachete. În unele cazuri, partenerii pot trimite Ucrainei arme pe care le au deja în arsenalele lor și pot achiziționa arme din Statele Unite pentru a-și alimenta propriile stocuri.

Trump a mai spus că, datorită acordului, Ucraina va primi arme în valoare de miliarde de dolari.

Președintele american a mai declarat că unele țări care dețin sisteme de apărare aeriană Patriot ar putea să le transfere în curând Ucrainei. El a mai spus că o țară ar putea trimite în Ucraina cea mai mare parte dintre cele 17 Patriot pe care le deține, dar nu a specificat despre ce țară este vorba.

 

Sistemul PATRIOT

 

Sistemul de apărare aeriană și antirachetă PATRIOT (Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target) este o componentă integrantă a apărării aeriene și antirachetă a SUA.

Este capabil să învingă atât aeronave, cât și rachete balistice tactice. O baterie PATRIOT (unitatea de bază pentru tragere) este formată din aproximativ 90 de soldați, dar personalul necesar pentru a opera bateria în luptă este format din trei militari din stația de control al angajării. Raytheon Technologies produce sistemele radar și terestre PATRIOT, iar Lockheed Martin produce rachetele interceptoare.

Sistemul și interceptorii săi sunt atât scumpi, cât și în cantități limitate, o baterie Patriot costând peste un miliard de dolari, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Din 2022, Statele Unite au furnizat Ucrainei mai multe sisteme PATRIOT, precum și rachete interceptoare pentru sistemul de apărare aeriană.

Potrivit informațiilor oficiale, o baterie PATRIOT are șase componente principale:

  • generatorul de energie (două generatoare de 150 KW montate pe vehicul),

  • un set radar,

  • o stație de control al angajării, care selectează țintele și decid asupra lansării,

  • stații de lansare, lansatoare mobile (montate pe camioane) transportă și lansează rachetele,

  • o unitate de comunicații și rachetele interceptoare (PAC-2 și/sau PAC-3).

Odată ce racheta interceptoare este lansată, radarul o urmărește. Pe măsură ce interceptorul (PAC-2 sau PAC-3) se apropie de țintă, sistemul său de căutare activ îl va direcționa către țintă. În cazul interceptorului PAC-2, acesta va detona în apropierea rachetei-țintă, în timp ce un PAC-3 este conceput să lovească focosul rachetei balistice amenințătoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel