„Bine ați venit în grădinile Reședinței Franței! Vă mulțumesc, domnule Președinte, pentru onoarea de a fi astăzi alături de noi”, și-a început Nicolas Warnery alocuțiunea, adresându-se invitaților.
La recepție au participat numeroși oficiali români, miniștri ai Guvernului, dar și ambasadori ai statelor partenere. A fost prezent și președintele Nicușor Dan care a salutat și el în discursul oficial relațiile bilaterale dintre Franța și România.
Ambasadorul a subliniat că anul 2025 este unul deosebit atât pentru România, cât și pentru relațiile bilaterale franco-române.
„România a trecut prin alegeri prezidențiale decisive. Poporul și-a spus cuvântul după o mobilizare masivă. Decizia lui a fost suverană.”
Sunt fericit să urez, astăzi, mult succes noului președinte, noului guvern și echipelor acestora”, a preciza E.S. Nicolas Warnery.
Diplomatul a amintit că între Franța și România există o relație de lungă durată, bazată pe încredere reciprocă și parteneriat strategic: „De la Unirea Principatelor Române din secolul al XIX-lea și până la aderarea României la spațiul Schengen, ne leagă 145 de ani de istorie, prietenie și cooperare. Astăzi, ca și în trecut, România poate conta pe sprijinul Franței.”
Apărarea comună, prioritate strategică
În contextul conflictului din Ucraina și al tensiunilor din regiune, ambasadorul a reafirmat angajamentul Franței față de securitatea colectivă.
„Asigurarea securității comune rămâne, astăzi, principala noastră prioritate. La Haga, am reafirmat împreună importanța Alianței Nord-Atlantice și necesitatea unei contribuții sporite din partea aliaților europeni”, a mai precizat șeful misiunii diplomatice franceze în România.
Franța continuă să joace un rol esențial în cadrul NATO, inclusiv pe teritoriul românesc, a amintit diplomatul.
„Franța este onorată să îndeplinească aici, pe teritoriul românesc, rolul de națiune-cadru a grupului de luptă al NATO, din care mai fac parte și militari din Belgia, Spania și Luxemburg. Militarii Forței Aigle se antrenează în fiecare zi, nu pentru a porni un război, ci, dimpotrivă, pentru a garanta pacea.”
Ambasadorul a ținut să mulțumească militarilor francezi pentru misiunea lor și a salutat cea de-a unsprezecea rotație a contingentului Aigle XI: „În această seară îi salut pe soldații francezi prezenți aici.”
Referindu-se la situația din Ucraina și Republica Moldova, Nicolas Warnery a transmis un mesaj ferm de solidaritate: „În fața agresiunii ruse și a tentativelor de destabilizare a țărilor din regiune, trebuie să rămânem uniți și mobilizați, solidari cu Ucraina și Republica Moldova.”
Totodată, Franța dorește să contribuie la reconstrucția capacităților de apărare ale României. „Ea dorește să stabilească aici parteneriate industriale și, în acest fel, să contribuie la reconstrucția industriei de apărare din România”, transmite acesta.
O Europă mai simplă, mai aproape de cetățeni
Ambasadorul a pledat și pentru o reformă profundă a proiectului european. „Dacă am ajuns să construim, de-a lungul anilor, o Europă prea complicată sau prea îndepărtată de cetățeni, atunci trebuie să simplificăm Europa, să o facem mai ușor de înțeles și mai apropiată de oameni.”
În viziunea sa, viitorul Uniunii Europene trebuie să fie unul al suveranității economice, al protejării mediului și al luptei împotriva dezinformării: „Să ne consolidăm competitivitatea și independența energetică, să investim în tehnologiile viitorului, să ne relansăm industria, să ne protejăm agricultura și suveranitatea alimentară, să avem grijă de mediu, să luptăm împotriva dezinformării și să ne păstrăm identitatea.”
Diplomație, dialog, și responsabilitate globală
Cu referire la provocările internaționale, de la crizele de securitate până la schimbările climatice, Nicolas Warnery a subliniat importanța diplomației multilaterale arătând că nu trebuie „să nu uităm dreptul internațional, diplomația multilaterală și negocierea. Acestea au făcut posibilă reducerea la tăcere a armelor și instaurarea unei păci durabile.”
El a reamintit că Franța a organizat în acest an trei summituri multilaterale dedicate unor teme esențiale: inteligența artificială, nutriția și protejarea oceanelor.
Ambasadorul a detaliat numeroasele fațete ale relației bilaterale: „Cooperarea noastră în materie judiciară și de securitate internă este vitală în lupta împotriva criminalității internaționale.”
El a adus un omagiu Institutului Francez din România, care a aniversat 100 de ani de la înființare, și a salutat rolul profesorilor de limba franceză precizând că „francofonia din România este un real atu pentru țară și un vector puternic de cooperare.”
De asemenea, ambasadorul a evocat colaborarea economică și susținerea Franței pentru integrarea României în OCDE: „Integrarea României în OCDE, pe care Franța o susține cu tărie, va atrage noi investitori.”
El a transmis un mesaj de recunoștință companiilor și tinerilor profesioniști francezi prezenți în România.
„Salut societățile care investesc, creează locuri de muncă, formează angajați și contribuie la exporturile românești.”
În discursul său ambasadorul Nicolas Warnery a adus mulțumiri partenerilor și echipei Ambasadei precizând că „împreună cu ei și datorită lor facem progrese și consolidăm parteneriatul nostru strategic în fiecare zi. Vă felicit și vă mulțumesc tuturor!”
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News