Proiectul militar Zeitenwende: Cum se reînarmează Germania cu 7.000 de tancuri și blindate

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr

Germania pariază 70 de miliarde de euro pe compania Rheinmetall pentru a deveni puterea terestră a Europei. Un acord-mamut pentru mii de vehicule blindate semnalează o transformare istorică a Bundeswehr-ului, pe fondul amenințării rusești.

Printr-un proiect ce redefinește arhitectura de securitate a continentului, Germania se pregătește să injecteze până la 70 de miliarde de euro în gigantul său industrial Rheinmetall pentru o achiziție masivă de vehicule de luptă, consolidându-și ambiția de a deveni principala putere militară convențională a Europei.

Armin Papperger, CEO-ul Rheinmetall AG, a confirmat duminică pentru publicația germană Bild că poartă negocieri avansate cu guvernul de la Berlin pentru livrarea a 6.000 până la 7.000 de vehicule blindate. Acest efort colosal nu este doar o modernizare, ci o reconstrucție fundamentală a forțelor terestre germane (Bundeswehr), menită să echipeze noi brigăzi și să ancoreze flancul estic al NATO.

Sursele de finanțare masivă și amploarea comenzii reprezintă cea mai concretă manifestare a proiectului militar german Zeitenwende (punct de cotitură istoric), anunțată de cancelarul Olaf Scholz după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022. Berlinul trece de la decenii de reținere post-Război Rece la o postură de forță, pregătită să descurajeze agresiunea și să își asume un rol de lider militar pe măsura greutății sale economice.

„Vorbim de echiparea unor noi brigăzi”, a declarat Papperger, precizând că pachetul include platforme esențiale precum tancul Leopard 2, mașina de luptă a infanteriei Puma și transportorul blindat Boxer 8x8.

Această transformare este alimentată de o realitate geopolitică sumbră. Experții militari germani consideră acum credibil riscul unui atac direct al Rusiei asupra teritoriului NATO în următorii cinci până la opt ani. În acest context, reînarmarea rapidă nu mai este o opțiune, ci o necesitate strategică.

 

De la reținere la reînarmare

 

Scalea schimbării este seismică. Inventarul actual al Germaniei, deși modern, este insuficient pentru noile cerințe NATO. Bundeswehr-ul operează în prezent 313 tancuri Leopard 2, 680 de mașini de luptă a infanteriei (majoritatea modele vechi Marder, alături de 350 de Puma) și aproximativ 800 de transportoare blindate.

Comanda de până la 7.000 de noi unități va înlocui echipamentele învechite și, important, va extinde masiv forța, permițând Germaniei să genereze unități de luptă capabile de desfășurare rapidă și operațiuni susținute.

Pentru a susține acest efort, cheltuielile pentru apărare ale Germaniei au explodat. Pe lângă fondul special de 100 de miliarde de euro creat în 2022, bugetul apărării pentru 2025 este proiectat să atingă aproximativ 85 de miliarde de euro.

Mai mult, guvernul federal a aprobat planuri de a crește progresiv cheltuielile militare pentru a atinge un obiectiv ambițios de 5% din PIB în următorii ani – o cifră care ar eclipsa toți partenerii europeni și ar repoziționa Germania ca pilon militar central al Alianței.

 

Rheinmetall: Un gigant industrial în vremuri de război

 

Pentru compania Rheinmetall, aceste comenzi reprezintă o adevărată mană cerească, propulsând compania în stratosfera industriei globale de apărare. Papperger anticipează o creștere a vânzărilor de până la 40-50 de miliarde de euro până în 2030, o majorare de zece ori față de nivelul din 2021, anul de dinaintea războiului.

Capitalizarea de piață a companiei o depășește deja pe cea a giganților auto precum BMW sau Mercedes-Benz, plasând-o pe locul doi în rândul companiilor de apărare occidentale, după colosul american Lockheed Martin.

Pentru a face față cererii, Rheinmetall se extinde agresiv, plănuind construirea a zece noi fabrici, majoritatea în Germania, și creșterea forței de muncă de la 40.000 la 70.000 de angajați. „Vrem să creăm locuri de muncă aici, pe teren, în Germania”, a subliniat Papperger.

Implicarea companiei depășește granițele Germaniei, având un rol activ și în susținerea Ucrainei. Rheinmetall a deschis deja o unitate de reparații pe teritoriul ucrainean și a semnat contracte pentru o nouă fabrică de muniții. Mai mult, noul său vehicul blindat Lynx este testat în Ucraina, cu planuri de a fi produs local în viitor.

Acordul istoric cu Rheinmetall nu este doar despre achiziția de oțel. Este un semnal politic puternic: Germania își acceptă responsabilitatea de furnizor de securitate principal în Europa. Pe măsură ce mii de tancuri, Pume și Boxere vor ieși de pe liniile de producție, peisajul militar și politic al continentului se va schimba ireversibil, cu un Berlin reînarmat în centrul său.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel