Ucraina a fost iar ,,înarmată cu promisiuni'': Germania face un pas în spate, renunţând la transferul de sisteme Patriot şi trimiterea de rachete Taurus

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Germania a furnizat deja Ucrainei mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Germania a furnizat deja Ucrainei mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, declară că stocurile germane sunt epuizate, dar propune o soluție alternativă la Washington, în timp ce linia roșie pentru rachetele Taurus rămâne fermă. Germania se confruntă cu o realitate dură: nu mai poate trimite sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina din propriile rezerve militare. Dar, într-o mișcare ce subliniază urgența sprijinirii Kievului, Berlinul are un nou plan: să cumpere sisteme americane special pentru a le transfera frontului ucrainean.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a pus cărțile pe masă într-un interviu acordat Financial Times, declarând că Bundeswehr-ul mai dispune doar de șase sisteme Patriot operaționale, un număr considerat "prea mic" pentru a îndeplini obligațiile față de NATO și pentru a-și asigura propria apărare. "Cu siguranță nu mai putem da niciunul", a afirmat tranșant Pistorius.

Această declarație vine în contextul în care Germania a transferat deja trei dintre cele douăsprezece sisteme Patriot pe care le deținea inițial, devenind unul dintre cei mai importanți furnizori de apărare antiaeriană pentru Ucraina.

Însă Berlinul nu abandonează cauza. Pistorius urmează să se întâlnească luni la Washington cu Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, unde va pune pe masă o propunere pe care a avansat-o luna trecută: solicitarea aprobării SUA pentru ca Germania să achiziționeze două sisteme Patriot americane cu scopul expres de a le livra Ucrainei.

Această strategie ar permite Germaniei să continue sprijinul vital pentru Kiev fără a-și compromite propria capacitate defensivă.

Ideea beneficiază de un consens politic larg la Berlin. Chiar și liderul opoziției, Friedrich Merz, a declarat la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei de la Roma că Germania este "pregătită să achiziționeze sisteme Patriot suplimentare din SUA pentru a le pune la dispoziția Ucrainei".

 

Linia roșie pentru rachetele Taurus

 

Cu toate acestea, flexibilitatea Berlinului are limite clare. În același interviu, Pistorius a reconfirmat refuzul categoric al Germaniei de a furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus. "Germania nu va livra rachetele sale Taurus cu rază lungă de acțiune Ucrainei, în ciuda valului recent de atacuri aeriene rusești și a unei noi solicitări din partea Kievului",a precizat ministrul.

Rachetele Taurus, capabile să lovească ținte de mare valoare, bine protejate și aflate la mare adâncime, rămân un subiect tabu pentru cancelarul Olaf Scholz, care se teme că ar putea duce la o escaladare a conflictului.

În paralel cu soluțiile pe termen scurt, Germania investește într-o strategie pe termen lung menită să sporească autonomia europeană în domeniul apărării. Generalul-maior Christian Freuding a confirmat că Germania a început construcția unor linii de producție proprii pentru rachete interceptoare destinate sistemelor Patriot.

Compania MBDA a demarat în noiembrie 2024 construcția unei noi fabrici la Schrobenhausen pentru a produce rachete GEM-T. "Primele livrări de acolo vor fi gata nu mai devreme de 2026, în cel mai bun caz la începutul lui 2027", a declarat Freuding. Acesta a subliniat că producția va fi "independentă, o nouă linie de producție europeană," sugerând că Berlinul va avea libertate deplină în privința transferului acestor rachete, inclusiv către Ucraina.

Cu toate acestea, facilitatea din Germania se va limita la asamblarea finală, iar rachetele GEM-T, deși eficiente împotriva avioanelor și rachetelor de croazieră pe o rază de 160 km, au o capacitate mai redusă de a intercepta ținte balistice comparativ cu versiunile mai noi, PAC-3 MSE.

Pivotul Germaniei către achiziții din SUA vine într-un moment de incertitudine la Washington. Președintele Donald Trump a descris recent sistemul Patriot ca fiind "foarte rar... și foarte scump," adăugând că "va trebui să analizăm" cererea ucraineană.

Demersul lui Pistorius la Washington este, prin urmare, nu doar o încercare de a ajuta Ucraina, ci și un test al angajamentului american față de securitatea europeană.

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că se lucrează la un "acord pe mai multe niveluri" pentru noi sisteme Patriot, ochii întregii Europe sunt ațintiți asupra întâlnirii de la Pentagon, care ar putea stabili un nou model de sprijin pentru Ucraina: finanțat de Europa, dar dependent de aprobarea și producția Americii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel