Rusia reactivează migrarea din nordul Africii ca armă împotriva unității UE

Cătălin Costea |
Data publicării:

Fluxurile de imigranți din Libia au început să crească din nou făcând Italia tot mai îngrijorată de influența în creștere pe care Rusia o are în țara din Africa de Nord, exercitată prin furnizarea de arme și o potențială nouă bază navală în portul nord-estic Tobruk.

Presiunile la care Europa este supusă din partea Rusiei nu se limitează la războiul din Ucraina, iar o  componentă hibridă a acestora o reprezintă reactivarea semnificativă a fluxurilor de imigranți din nordul Africii, aspect care în anii anteriori a generat serioase probleme de coeziune în rândul statelor UE.

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a descris Libia ca fiind „o urgență pe care Europa trebuie să o abordeze împreună”, dar, săptămâna trecută, o încercare europeană de a face progrese diplomatice “a degenerat”, după cum titra publicația Politico încercând să atragă atenția că o concentrare prea mare sau exclusivă asupra Ucrainei riscă să minimalizeze amenințările grave la adresa securității europene care vin din Libia.

Comisarul UE pentru migrație, Magnus Brunner, însoțit de miniștri din Italia, Grecia și Malta, a fost declarat „persona non grata” la Benghazi, teritoriul controlat de liderul libian Khalifa Haftar, susținut de Moscova. Acuzată de „încălcări” nespecificate, delegația a primit ordin să plece din țară.

„Rolul Rusiei în Libia continuă să se extindă, folosind-o ca nod central în strategia sa africană”, a avertizat un diplomat UE care urmărește îndeaproape dosarul. Diplomatul a adăugat că o rețea de contrabandă cu legături politice din Libia susține eforturile strategice ale Rusiei, ajutând Moscova să ocolească sancțiunile și să transforme migrația într-o adevărată armă.

Atena a trimis, de asemenea, două nave de război pentru a efectua patrule în largul Libiei, ca răspuns la valul de migrație și la preocupările sale strategice că rivalul său principal, Turcia, lucrează cu libienii pentru a împărți Marea Mediterană în zone maritime pentru exploatarea resurselor de hidrocarburi. 

Guvernul grec a anunțat miercuri noi reguli dure privind migrația, în contextul în care se luptă să facă față creșterii numărului de sosiri din Libia în Creta, în plin sezon turistic. Aproximativ 9.000 de persoane au sosit în Creta din Libia de la începutul anului, majoritatea în ultimele săptămâni, deja aproape dublu față de numărul total al anului 2024. Reacția Greciei a declanșat, de asemenea, temeri în Italia că mai mulți migranți vor fi împinși în apele italiene.

Italia și Grecia știu că abordarea unei probleme atât de complexe precum Libia va necesita sprijin din partea UE sau a unor aliați mari și cu experiență în zonă, precum Franța sau SUA. Până acum, însă, răspunsul acestor aliați nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.

Diplomații europeni au descris misiunea diplomatică de săptămâna trecută ca o încercare de a determina ce soluții ar putea fi fezabile. S-a pus problema dacă fondurile UE ar putea juca un rol precum cel din Tunisia, unde, în 2023, autoritățile locale au fost plătite pentru a stopa migrația, dar un astfel de model este dificil de reprodus într-o țară atât de destabilizată de milițiile rivale cum este Libia.

 

Rusia nu poate renunța la oportunitatea reprezentată de instabilitatea libiană

 

Revenind la Rusia, este bine cunoscut că Moscova are nevoie de o bază navală în Mediterană, mai ales după ce noile autorități din Siria au reziliat contractul de închiriere a portului Tartus odată cu căderea lui Bashar al-Assad. Iar Libia este cea mai probabilă destinație pentru o bază navală de înlocuire.

Potrivit unei analize a agenției de știri Agenzia Nova, Moscova dorește, de asemenea, să instaleze sisteme de rachete la o bază militară din Sebha, în sudul Libiei, controlată de Haftar, și să îndrepte rachetele spre Europa.

Mulți analiști și diplomați sunt sceptici că Moscova s-ar afla în prezent în etapa de a îndrepta rachete spre Europa din Libia. Însă chiar și fără rachete, Rusia poate deja folosi o serie de baze militare din Libia pentru logistică, baze „care teoretic ar putea lovi Europa”, după cum a declarat Arturo Varvelli, analist politic din cadrul Consiliul European pentru Relații Externe.

Totuși, nu decurge totul în favoarea Rusiei. Mai multe date arată că cheltuielile cu războiul din Ucraina privează Corpul African de finanțarea de care are nevoie pentru a plăti milițiile libiene, creând uneori tensiuni cu reprezentanții săi și cu Haftar. Cert este însă că, în timpul unei recente parade militare de la Benghazi, a avut loc o adevărată demonstrație de arme rusești, ceea ce demonstrează că apropierea dintre Kremlin și generalul Haftar se menține încă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel