„Strategia industriei de apărare, cea care e secret de serviciu, are 642 de pagini. A fost o muncă enormă și dedicată iar la partea de analiză a realității industriei e cea mai complexă analiză făcută până azi în România. Am reușit să identificăm elemente cât se poate de clare. Se pot explica orice rezultat strategic, obiective sau măsuri din strategie, prin metoda „ingineriei inverse” și putem arăta toate punctele Analizei SWOT iar Analiza SWOT din analiza multor indicatori cantitativi și calitativi. Am folosit 220 de indicatori, financiari, economici etc.”, a explicat Encuțescu, în emisiunea Obiectiv EuroAtlantic realizată de Tudor Curtifan la DefenseRomania.
Uriașa strategia atinge toți factorii, tehnică militară, muniție, doctrine, războiul viitorului, cadru legislativ, factorul și impactul economic etc.
Cu toate acestea, Sorin Encuțescu își exprimă o profundă îngrijorare privind riscul lipsei de asumare a documentului la nivel politic.
„Teama mea cea mai mare este că și această strategie pentru industria de apărare pe care am elaborat-o să nu se aplice. Ea a fost făcută și începută cu multă bunăcredință, dedicare și profesionalism. Sumarizând am avut întâlniri cu toți cei implicați, dar să nu pățim la fel precum cu cea veche. Când după un an a venit un nou ministru, i-am spus că există o strategie elaborată și mi-a răspuns senin că există alte priorități”, a subliniat coordonatorul strategiei.
Colacul e la premierul Ilie Bolojan. Industria de apărare poate fi salvată și revitalizată doar dacă e condusă unitar de la nivelul primului ministru: E nevoie urgent e un plan de implementare a strategiei industriei de apărare
Premierul Ilie Bolojan, când ocupa funcția de președinte interimar, în Kosovo în vizită la militarii români. Foto: Administrația Prezidențială
Encuțescu subliniază că, deși strategia a fost aprobată și de CSAT, dar și prin Hotărâre de Guvern, aplicarea sa efectivă necesită implicarea directă a premierului. „Azi avem o strategie sectorială care se referă strict la industria de apărare, elaborată la nivelul Ministerului Economiei. Dar din punctul meu de vedere Ministerul Economiei nu poate salva industria de apărare, ea poate fi salvată și revitalizată doar dacă e condusă unitar și coerent de la nivelul primului ministru.”
„Vor trebui implicate instituții precum Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ministerul de Finanțe, Ministerul de Justiție, Ministerul Educației, Ministerul de Externe, Consiliul Concurenței și multe alte agenții”, mai spune Sorin Encuțescu.
În lipsa unui plan de implementare asumat, strategia riscă să rămână un simplu document teoretic: „Strategia e făcută și aprobată, e nevoie de elaborarea unui plan de implementare. Sarcina privind realizarea acestui plan de implementare ar trebui să fie a acelui Consiliu interministerial pentru coordonarea industriei de apărare care are Hotărâri de Guvern din 2017, dar care nu s-a întrunit niciodată.”
Oficialul avertizează că miza este una fundamentală și implică securitatea României. Acesta și-a manifestat speranța că miza nu va fi subjugată de diverse interese politice.
„Se naște atunci întrebarea care e viziunea politică în legătură cu industria de apărare? O privim doar ca o industrie de vitrină sau momente delicate când putem face uz de un spirit patriotic, sau mai degrabă patriotard, ori ne apucăm de treabă fără să facem caz. Îmi e teamă căci ea a fost elaborată de un Guvern și nu știu în ce măsură actualul Guvern își va însuși prevederile ei”, a mai punctat Sorin Encuțescu.
Strategia industriei de apărare nu are niciun iz politic
Armata română, în timpul unor trageri de luptă la Smârdan, cu sisteme LAROM. Sursă foto: Trustul de Presă al MApN
Pentru a risipi eventualele suspiciuni privind o influență politică în redactarea documentului, Encuțescu precizează ferm: „Ca să liniștesc lumea aș vrea să subliniez că strategia nu are niciun iz politic! La elaborarea ei nu a participat niciun secretar de stat, ministru sau un om implicat politic. La această strategie s-a lucrat doar cu specialiști.”
De asemenea, documentul include chiar propuneri clare privind modificarea cadrului legislativ existent și poate fi adaptat noilor realități. În final ar fi necesară și o nouă lege a industriei de apărare. Însă totul este pregătit.
„Noi chiar am trecut un capitol unde am menționat ce ar trebui modificat pentru a asigura punerea în aplicare a strategiei și a planului de implementare. Căci actuala lege 232 pentru industria de apărare a fost făcută pe baza cerințelor și orientărilor din strategia din 2013. Actuala strategie a fost făcută pe o altă metodologie, au apărut alte elemente și diferențiază realitatea economică de azi cu cea din 2013”, a explicat Sorin Encuțescu.
„În opinia mea și cadrul legislativ ar trebui schimbat, adică să fie elaborată o nouă lege a industriei de apărare care să reflecte viziunea și orientările strategice ale actualei strategii”, mai arată acesta.
Coordonatorul strategi industriei de apărare a României reiterează necesitatea urgentă a constituirii unui grup de lucru dedicat implementării strategiei căci „trebuie stabilit grupul de lucru care va asigura realizarea planului de implementare.”
Acesta mai spune că e nevoie de sincronizări esențiale între această strategie și documentele strategice ale apărării naționale, care urmează să fie elaborate.
„Actuala strategie a fost elaborată conform documentelor programatice existente până în 2022 și a inclus elemente ulterioare privind cadrul european. Dar având în vedere că în România alegerile prezidențiale au avut loc mai târziu, în acest an, președintele statului e obligat ca în termen de șase luni să elaboreze Strategia de Apărare a Țării. În baza acesteia se vor elabora Strategia Militară și Cartea Albă a Apărării. Ar trebui ca acest set de documente să țină cont de ce este menționat în strategia industriei de apărare”, a conchis Sorin Encuțescu.
Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic, în care Sorin Encuțescu, coordonatorul strategiei industriei de apărare, explică ce presupune aceasta, dar și adaptarea României la războiul viitorului
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News